Rubeľ musela ratovať ruská centrálna banka

Ruský rubeľ klesol počas utorka voči americkej mene na nové rekordné minimum takmer 39 dolárov. Neskôr ale oživil vďaka signálom, že centrálna banka uvoľní na trh zvýšené množstvo devíz, čo sa večer stalo.

16.09.2014 20:13
debata (40)

Ruský rubeľ klesá od polovice minulého týždňa. Prejavujú sa dopady západných sankcií na prísun zahraničných mien, pokles svetových cien ropy a všeobecná slabosť na rozvíjajúcich sa trhoch sveta.

Kurz rubľa sa prepadol až na 38,93 RUB/USD. Ku koncu dňa oživil na 38,60 RUB, čo oproti pondelku znamená znehodnotenie o 0,6 percenta. Voči euru oslabila ruská mena o 0,8 percenta na 50,02 RUB. Už minulý týždeň vo štvrtok rubeľ prekonal marcové minimum 37 rubľov za dolár a v pondelok sa dostal nad 38 rubľov.

Rubeľ oživil popoludní, keď námestník ministra financií Alexej Mojsejev povedal, že ministerstvo financií a centrálna banka diskutujú o spôsoboch zabezpečenia dodatočných devíz na trh. „Keby sa to stalo, bola by to pre menový trh veľká správa,“ povedal agentúre Reuters analytik Dmitrij Savčenko z moskovskej pobočky Nordea Bank.

Ruská centrálna banka večer oznámila, že rozbieha jednodňové swapové operácie, v ktorých bude bankám meniť ruble za doláre. Uviedla, že tým chce zvýšiť krátkodobú likviditu bankového sektora.

Ruský devízový trh pociťuje v poslednej dobe vplyvom západných sankcií voči Rusku nedostatok devíz, pretože sankcie obmedzili prístup veľkých bánk a ropných spoločností k zahraničnému kapitálu.

Centrálna banka v júli oznámila, že je pripravená poskytnúť zasiahnutým bankám dodatočnú peňažnú likviditu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #sankcie #dolár #rubeľ