Čínska centrálna banka pumpuje miliardy do štátnych bánk

Čínska centrálna banka presúva 500 miliárd jüanov (81 miliárd dolárov) do veľkých štátom vlastnených bánk, aby podporila spomaľujúcu ekonomiku.

17.09.2014 09:20
debata (3)

S odvolaním sa na nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa čínskeho bankového sektora to bv stredu napísal denník The Wall Street Journal.

Finančná injekcia má mať podobu trojmesačných pôžičiek s nízkou úrokovou sadzbou. Čínska ľudová banka (PBOC) ju vraj poskytne piatim hlavným čínskym bankám. Sú nimi Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank Corporation, Agricultural Bank of China, Bank of China a Bank of Communications Company. Podľa správ, na ktoré sa odvolal denník Financial Times, PBOC začala hotovosť do bánk presúvať v utorok a transfer dokončí v stredu.

Niektorí čínski bankári a predstavitelia ale pochybujú, či je toto opatrenie dostatočne silné pre oživenie ekonomickej aktivity, a poukazujú na ochabujúci záujem čínskych podnikov o pôžičky, čo ovplyvňuje neradostné vyhliadky ekonomiky. Ani podľa ekonómov tento krok nemusí byť dostatočný. Ak sa rast ďalej oslabí, môže sa Peking dostať pod ďalší tlak, aby prijal rozsiahlejšie opatrenia.

Tempo rastu čínskej ekonomiky v druhom štvrťroku mierne zrýchlilo na 7,5 percenta po raste o 7,4 percenta v prvých troch mesiacoch roka. Rast priemyselnej výroby ale v auguste klesol na takmer šesťročné minimum, čo podporilo obavy, že ak vláda v Pekingu nezakročí, druhej najväčšej svetovej ekonomike by mohlo hroziť prudké spomalenie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP