Podvody v sociálnom systéme stoja Francúzov 25 miliárd eur ročne

Podvody v sociálnom systéme stoja Francúzsko 20 až 25 miliárd eur ročne. Vyplýva to z výročnej správy, ktorú v stredu zverejnil francúzsky dvor audítorov. Práve ten na verejné výdavky dohliada.

17.09.2014 17:36
debata

V období od roku 2004 do roku 2012 sa tieto straty zvýšili minimálne o 70 percent, najmä pre firmy, ktoré za zamestnancov neplatia príspevky na sociálne zabezpečenie.

„Je potrebné posilniť boj s podvodmi v sociálnom systéme. Znamená to profesionálny prístup využívajúci najmodernejšie techniky a sprísnené sankcie,“ píše sa v správe dvora audítorov.

Francúzsko patrí medzi krajiny s najštedrejším sociálnym systémom na svete. Ročne na tento systém vynaloží vyše 500 miliárd eur, čo predstavuje viac ako 20 percent hrubého domáceho produktu. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že deficit francúzskeho sociálneho systému tento rok dosiahne takmer desať miliárd eur.

Francúzsko sa teraz potýka so slabým hospodárskym rastom, ktorý komplikuje snahu vlády znížiť rozpočtový deficit. Minister financií Michel Sapin minulý týždeň uviedol, že pre zhoršený vývoj ekonomiky zníži Francúzsko rozpočtový deficit pod hranicu troch percent HDP najskôr v roku 2017, teda o dva roky neskôr, ako sľúbilo svojim európskym partnerom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko