Slovensko sa pri dodávkach plynu už obracia na západ

Situácia s dodávkami plynu sa komplikuje ešte pred začatím vykurovacej sezóny. Slovensko druhý týždeň dostáva od Gazpromu menej plynu, ako žiada. Výpadky prekračujú dvadsať percent. Slovenská strana sa preto začala obracať na Česko a Rakúsko.

17.09.2014 20:00 , aktualizované: 18.09.2014 07:00
plyn, Gajary Foto: ,
Slovensko začne s dodávkami plynu zo západu, ak dovoz z Ruska klesne o 50 percent.
debata (204)

K reverznému toku a dodávkam plynu z týchto krajín však Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pristúpi, ak dodávky z Ruska klesnú pod 50 percent. Plyn dovezený od západných susedov bude však drahší.

„Dennodenne sa stretáva monitorovacia skupina s pracovníkmi ministerstva a SPP. Informácie zo strany Ruskej federácie, z Gazpromu, sú také, že ide o technický problém. Môžeme to brať aj ako politické riešenie, ale v tejto fáze je to oficiálne stanovisko Zatiaľ pracujeme teda s takouto informáciou,“ takto vysvetľoval minister hospodárstva Pavol Pavlis pretrvávajúce nižšie dodávky plynu, ktoré idú z Ruska, cez Bielorusko a Ukrajinu smerom na Slovensko.

Zástupcovia štátu, ktorý má v SPP 51–percentný podiel, síce tvrdia, že dodávky plynu stále presahujú spotrebu na Slovensku, začínajú však už hovoriť aj o krízových scenároch. Tie by mohli nastať, ak dodávky na Slovensko klesnú pod 50 percent.

„Ak príde k väčšiemu ako 50–percentnému výpadku, začneme s reverzom,“ skonštatoval minister hospodárstva. Za akú cenu by to však malo byť? Ceny alternatívnych dodávateľov kolíšu každý deň a premietajú sa aj do výslednej ceny plynu. „Ak príde k väčšiemu ako 50–percentnému výpadku, začneme s reverzom,“ skonštatoval minister hospodárstva. Za akú cenu by to však malo byť?

Ceny alternatívnych dodávateľov kolíšu každý deň a premietajú sa aj do výslednej ceny plynu. „Na trhu s plynom sa obchoduje na dennej báze. Samozrejme, bolo by to určite drahšie, pretože tá prepravná trasa cez Poľsko, Českú republiku je drahšia. Presné čísla vám nepoviem, je to vec obchodnej politiky, alebo kontrahovania Slovenského plynárenského priemyslu.“ dodáva minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Zmluvu vzhľadom na reverzný tok má slovenská strana podpísanú s prepravcom cez Česko a Rakúsko. „Tá zmluva je myslím na 120 miliónov kubíkov denného odberu, len pre nás. Zabezpečovalo by to aj funkčný mechanizmus v zásobníkoch,“ konštatoval minister Pavlis. Z Českej republiky v súčasnosti vieme dopraviť 67 miliónov kubických metrov plynu denne a z Rakúska 23 miliónov kubických metrov.

V prípade úplného zastavenia dodávok plynu z Ruska aj pre plynovod Jamal či North Stream má podľa zástupcov rezortu hospodárstva Slovensko stále k dispozícii zásobníky, ktoré dokážu sprostredkovať plyn bezproblémovo päť mesiacov pre domácnosti aj pre priemysel.

Slovenský plynárenský priemysel aj v stredu zaznamenal o 23 percent nižšie dodávky. Pätinový výpadok opäť ohlásilo aj Poľsko. Nižšie ako požadované dodávky plynu plynári dostávajú po tom, ako Európska únia zverejnila tretie kolo sankcií pre Rusko. Odborníci predpokladajú, že Rusom prekáža kupovanie plynu Ukrajincami cez Slovensko. Podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax Ukrajina nakupuje plyn lacnejšie cez Slovensko ako z Ruska. Ďalším problémom pre Rusko môžu byť sankcie namierené proti ropným firmám. Tie si už nemôžu požičiavať na európskych trhoch.

Ruský producent zemného plynu Gazprom už vyše týždňa tvrdí, že nie je schopný uspokojiť rastúci dopyt po plyne z Európy. Podľa Gazpromu sa však pokles týka len dodatočného objemu.

Šéf Gazpromu Alexej Miller podľa agentúry Reuters uviedol, že firma dodáva plyn do Európy podľa dohodnutých kontraktov. Dodal tiež, že v budúcnosti bude Gazprom opäť schopný vývoz zvýšiť.

„Gazprom uskutočňuje stabilné denné dodávky európskym zákazníkom. Úplne plníme naše zmluvné záväzky,“ povedal Miller počas schôdzky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ten sa Millera pýtal, či je pravda, že teraz Gazprom dodáva do EÚ menej plynu. „Ide o takzvaný dodatočný objem. Hneď ako budú naplnené naše podzemné zásobníky, potom budeme schopní uspokojiť dopyt (navyše) od našich európskych zákazníkov,“ vyhlásil. Na Putinovu otázku, či to teda znamená, že Gazprom dodáva do Európy podľa platných zmlúv, ale nedodáva dodatočný objem, šéf Gazpromu povedal: „Áno, je to presne tak.“

Podľa nového odhadu ťažby by produkcia Gazpromu mala tento rok dosiahnuť 463 miliárd kubických plynu. Vlani Gazprom vyťažil 487,4 miliardy kubíkov plynu.

Zvlášť Poľsko a Slovensko sa od minulého týždňa sťažujú na výraznejší pokles dodávok zemného plynu z Ruska. Nižšie dodávky pocítili aj Rumunsko a Rakúsko. Gazprom je v Rusku monopolným vývozcom plynu prepravovaného potrubím. Vlani firma zvýšila vývoz do Európy o 16 percent na takmer 162 miliárd kubických metrov. Tento rok má vývoz klesnúť na 157 miliárd kubických metrov.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre viacero európskych krajín a pokrýva zhruba 30 percent celkového dopytu po zemnom plyne v Európskej únii.

© Autorské práva vyhradené

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #SPP #Gazprom