Penta poslala exekútora na Bratislavskú teplárenskú, ľuďom hrozí zima

Spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT) je v exekučnom konaní. Má taktiež zablokované účty. Súvisí to s dvadsaťšesťmiliónovým súdnym sporom, ktorý bratislavská tepláreň prehrala so spoločnosťou Paroplyn Holdings Limited, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta.

18.09.2014 09:31
debata (35)

„Firma Paroplyn Holdings Limited podala začiatkom augusta tohto roka súdnemu exekútorovi návrh na vykonanie exekúcie. Bratislavská teplárenská by už mala mať v rukách upovedomenie o začatí exekúcie a o blokovaní peňažných prostriedkov na ich bankovom účte,“ povedal pre portál vEnergetike.sk dobre informovaný zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková. Podľa nej pre exekučné konanie a pre zablokované účty je tepláreň v krízovom stave. „Zablokovanie finančných prostriedkov a majetku nám bráni realizovať prípravy na vykurovaciu sezónu a zabezpečiť tepelnú pohodu pre viac ako 40 % domácností v Bratislave,“ zdôraznila Galandáková.

Koncom júna tohto roka bratislavský krajský súd definitívne rozhodol o tom, že Bratislavská teplárenská musí spoločnosti Paroplyn Holdings Limited zaplatiť za neodobraté teplo z bratislavského Paroplynového cyklu 26 mil. eur. Penta pre portál vEnergetike.sk uviedla, že sa chcela s bratislavskou teplárňou dohodnúť na splátkovom kalendári.

„Bratislavskej teplárenskej sme aj písomne ponúkli dohodu a rokovali sme s nimi o nej. Návrh zahŕňal odpustenie časti dlhu a pomoc pri zabezpečení financovania vyplatenia záväzku tak, aby nebolo ohrozené finančné fungovanie bratislavskej teplárni – t.j. dlhšia doba splatnosti a štandardné úrokové podmienky,“ uviedol hovorca Penty Martin Danko. Zúčastnené strany sa však na splátkovom kalendári nakoniec nedohodli.

Bratislavská teplárenská sa snaží celý proces ešte zvrátiť na Najvyššom súde SR. Koncom júla na jej podnet podal generálny prokurátor mimoriadne dovolanie, čím sa mala odložiť aj vykonateľnosť rozhodnutia krajského súdu. Bratislavská tepláreň, ktorá zatiaľ reakciu najvyššieho súdu na mimoriadne dovolanie neobdržala, považuje preto exekučné konanie za protiprávne. Preto sa aj obrátila na exekučný súd, ktorým je Okresný súd Bratislava II, aby exekúciu zastavil.

„Trikrát sme vyzvali súd na rozhodnutie o zastavení exekúcie. Do dnešného dňa exekučný súd nijako nerozhodol. A to aj napriek upozorneniu z našej strany, že vykonávaním exekučných úkonov hrozí riziko značných hospodárskych škôd,“ konštatovala Galandáková. Investičná skupina Penta je presvedčená, že exekučné konanie je štandardným krokom. "V prípade, že by sme si nárok nezačali exekučne uplatňovať v 60-dňovej lehote, došlo by k jeho premlčaniu,“ upozornil Danko.

Zmluvu o povinnom odbere tepla podpísali v roku 1999 spoločnosti Západoslovenské energetické závody a Paroplynový cyklus (PPC). Pätnásťročná zmluva mala garantovať schopnosť splácať poskytnutý úver na výstavbu paroplynu od Európskej investičnej banky vo výške 51 miliónov eur. Zmluva sa podpísala na princípe take or pay. Čiže Západoslovenské energetické závody museli platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od bratislavského paroplynu neodobrali. Spoločnosť Bratislavská teplárenská zdedila zmluvu po tom, čo sa Západoslovenské energetické závody rozdelili na tri akciové spoločnosti – Bratislavská teplárenská, Trnavská teplárenská a Západoslovenská energetika.

Bratislavská teplárenská v súčasnosti pokrýva trh s tepelnou energiou v hlavnom meste. Vznikla 1. novembra 2001 spomínaným rozčlenením bývalého štátneho podniku Západoslovenské energetické závody Bratislava. Jediným akcionárom spoločnosti je štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR. Viackrát bola táto teplárenská spoločnosť pripravená na privatizáciu. Zmenou vládnej garnitúry sa však jej predaj nakoniec neuskutočnil.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Bratislavská teplárenská