ECB spustila program lacných úverov

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok poskytla komerčným bankám prvú časť lacných štvorročných pôžičiek, ktoré sú kľúčovou súčasťou jej nových opatrení na podporu hospodárskeho rastu a odvrátenie deflácie.

18.09.2014 13:07
debata (2)

Záujem o tento program, označovaný ako TLTRO, bol ale slabší, než sa čakalo. Banky čerpali len 82,6 miliardy eur z celkovej ponuky 400 miliárd eur.

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere predpokladali, že banky budú čerpať úvery v objeme 133 miliárd eur. „Pre trh to môže byť sklamaním,“ povedal k výsledkom prvého kola programu ekonóm Johannes Mayr zo BayernLB.

Banky budú môcť o tento typ úverov znovu žiadať v decembri. ECB poskytuje peniaze pod podmienkou, že ich banky požičajú podnikom. Dúfa, že tak pomôžu eurozóne v boji proti slabnúcemu hospodárskemu rastu a vysokej nezamestnanosti.

Predchádzajúce ponuky lacných úverov ECB však poskytovanie úverov spoločnostiam príliš nepodporili a veľká časť peňazí skončila vo vládnych dlhopisoch. Kritici sa obávajú, že podobný osud čaká aj nový úverový program. Mnohé banky sa navyše do nového programu nezapojili. Dôvodom sú možno obavy, že by tak mohli vyvolať pochybnosti o svojej finančnej situácii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #firmy #eurozóna