Rusko sa pripravilo na zavedenie ciel pre Ukrajinu

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v piatok podpísal dekrét o zavedenie ciel na dovoz ukrajinského tovaru.

19.09.2014 14:13
debata (52)

Opatrenia však nadobudne účinnosť iba v prípade, že Ukrajina začne napĺňať ekonomickú časť asociačnej dohody s Európskou úniou skôr ako v dohodnutom termíne. Medvedev o tom podľa agentúry Interfax informoval na investičnom fóre v Soči.

Kľúčová pasáž zmluvy o pridružení k EÚ, ktorou je vytvorenie zóny voľného obchodu, má nadobudnúť účinnosť začiatkom roku 2016.

„Clá budú zavedené, ak Ukrajina začne napĺňať ekonomické body dohody pred uvedeným dátumom,“ povedal Medvedev. Prípadné zavedenie ciel by sa podľa neho týkalo napríklad potravín a spotrebného tovaru.

„Takéto kroky prijímame výhradne kvôli ochrane domácich výrobcov pred nepoctivou konkurenciou,“ vyhlásil premiér. Moskva už skôr pohrozila, že v prípade zrušenia colných bariér medzi Ukrajinou a EÚ zavedie ochranné opatrenia pre svoj ​​vnútorný trh.

Medvedev tiež upozornil, že Rusko síce nechce svoju ekonomiku izolovať od západných štátov, ale jeho kľúčovou stratégiou sa stalo posilňovanie hospodárskych vzťahov s ázijskými krajinami.

Západ uvalil na Rusko súbor sankcií pre jeho postup voči Ukrajine. Tieto sankcie obmedzili prístup Ruska k zahraničnému kapitálu, poslali ruský rubeľ na rekordné minimá a podkopali rast ruskej ekonomiky, pripomína agentúra Reuters.

Rusko je podľa Medvedeva pripravené pracovať na zlepšení vzťahov s Európskou úniou a Spojenými štátmi. Premiér však zdôraznil, že západné krajiny sa musia naučiť Rusku načúvať. „História ukazuje, že všetky pokusy vytvárať tlak na Rusko sú neúspešné,“ vyhlásil.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #clo #Ukrajina