Škótsko prispelo k vzostupu európskych akcií

Západoeurópske akciové trhy si v piatok vďaka výsledkom referenda v Škótsku vydýchli a ich širší index sa vyšvihol na novú najvyššiu úroveň za šesť a pol roka.

19.09.2014 19:57
debata (2)

Najviac rástli počas dňa burzy v Londýne, ale aj v Madride, aj keď neskôr časť ziskov obidva trhy stratili. V Španielsku sa vďaka porážke snahy o oddelenie Škótska od Británie zmiernili obavy z katalánskeho separatizmu.

Široký európsky index FTSEurofirst 300 v závere stúpol o 0,25 percenta na 1401,53 bodu a na začiatku dňa sa vyšvihol až na 1410 bodov. Za posledný rok index získal takmer 11 percent.

Index londýnskej burzy FTSE 100 posilnil o 0,3 percenta a počas dňa získaval až 0,5 percenta. Rovnako pridával madridský IBEX, uzavrel ale so ziskom len 0,1 percenta.

Nemecký DAX skončil s nepatrným ziskom a parížsky CAC 40 nakoniec klesol o 0,1 percenta. Francúzsky trh podkopávali dohady o skorom znížení úverového ratingu krajiny.

„Je to oživenie z úľavy, pretože trh videl referendum ako prekážku na ceste. Teraz je to za nami a trh sa vracia späť k ekonomickým faktorom,“ povedal agentúre Reuters analytik Peter Dixon z Commerzbank.

Medzi najrýchlejšie rastúce tituly patrili akcie britských bánk. Royal Bank of Scotland posilnila o 2,5 percenta. Trhy ocenili, že nebude musieť sťahovať ústredie zo Škótska do Londýna a komplikácie s tým spojené. Nahor zamierili aj akcie energetických firiem, ktoré pôsobia v britskej časti Severného mora.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #burza #nezávislosť #Škótsko