Čínsky Alibaba veľkolepo debutoval na americkej burze

Akcie najväčšieho čínskeho internetového predajcu Alibaba Group Holding zažili v piatok veleúspešný debut na newyorskej burze NYSE.

19.09.2014 23:04
Alibaba, burza, NYSE Foto: ,
Obchodník na burze Neil Gallagher ukazuje na logo spoločnosti Alibaba Group, ktorá úspešne vstúpila na newyorskú burzu.
debata (5)

Vďaka mimoriadnemu záujmu investorov ich kurz nakoniec vzrástol o viac ako 37 percent nad emisnú cenu 68 dolárov. Firma uviedla svoje akcie na burzu potom, čo uskutočnila najväčšiu primárnu emisiu v histórii svetových akciových trhoch.

Internetový gigant a jeho podielnici získali predajom hlavného balíka akcií 21,8 miliardy dolárov, čo bol rekord amerického trhu. Podľa šéfa NYSE Scotta Cutlea ale upisovatelia uplatnili opčné právo na dodatočných 48 miliónov akcií, takže celková veľkosť emisie Alibaba sa vyhupne na zhruba 25 miliárd dolárov. Najväčšou svetovou primárnou emisiou vôbec bol doteraz predaj akcií čínskej finančnej spoločnosti Agricultural Bank of China z roku 2010 v hodnote 22,1 miliardy dolárov.

„Je to najväčšia primárna ponuka, akú kedy svet zažil, takže na parkete panuje oslavná nálada,“ povedal agentúre Reuters Benedict Willis, ktorý riadi na parkete NYSE operácie maklérskej firmy Sunrise Securities.

Akcie spoločnosti Alibaba, ktoré vstúpili na NYSE sa symbolom BABA, začali vzostupom na 92,70 dolára a potom sa vyhupli oproti emisnej cene až o 46 percent na 99 dolárov. Ich kurz uzavrel na 93,44 USD s prírastkom 37,5 percenta.

Trhová hodnota spoločnosti sa emisnou cenou 68 dolárov dostala na 167,6 miliardy dolárov, čo bolo zhruba na úrovni kapitalizácie najväčšieho amerického internetového predajcu Amazon. Vzostupom kurzu akcií o zhruba tretinu už ale zreteľne prekonala najväčšiu sociálnu sieť Facebook, ktorej hodnota sa teraz pohybuje približne na úrovni 200 miliárd USD.

V Spojených štátoch držala doteraz primát emisie akcií finančnej spoločnosti Visa za 19,7 miliardy USD, tiež z roku 2010. Doterajší rekord medzi primárnymi emisiami technologických firiem držal Facebook, ktorý v roku 2012 získal 16 miliárd dolárov.

Firma Alibaba, v ktorej vlastní takmer štvrtinový podiel americká internetová spoločnosť Yahoo, oznámila zámer vstúpiť na newyorskú burzu koncom júna. Čínsky podnikateľ Jack Ma, bývalý učiteľ angličtiny, ktorý spoločnosť Alibaba pred 15 rokmi založil vo svojom byte, chce výnos z predaja akcií využiť na expanziu v Spojených štátoch a v Európe. V Číne sa už Alibaba na celkových tržbách z internetového predaja podieľa 80 percentami.

„Chceme byť väčší ako Wal-Mart,“ povedal Jack Ma pre CNBC krátko po tom, čo zazvonením na zvonec otvoril piatkové obchodovanie na NYSE. „Dúfame, že si ľudia budú o 15 rokov hovoriť, že toto je firma typu Microsoft, IBM alebo Wal-Mart, ktoré formovali a zmenili svet,“ dodal.

Alibaba dala newyorskej burze prednosť pred Hongkongom aj americkým trhom Nasdaq, kde sa obvykle obchodujú technologické tituly. Nasdaq si pošramotil povesť pri predvlaňajšej primárnej emisii Facebooku, ktorú poznačili technické problémy. Hongkongu sa firma vyhla kvôli tamojším prísnym pravidlám pre rovnaký prístup k akcionárom.

Newyorská burza pred vstupom akcií Alibabu rozsiahlo testovala svoje systémy, aby zabezpečila hladký priebeh očakávaného silného obchodovania. Aj tak sa ale akcie firmy pre obrovský nával objednávok začali obchodovať až zhruba dve a pol hodiny po otvorení burzy. Akcie firmy požadovali investori, na ktoré sa v primárnej ponuke nedostalo. Približne štyri desiatky finančných inštitúcií objednávali akcie za miliardu dolárov alebo viac.

Vďaka veľkej publicite sa ale o akcie čínskeho giganta začali na poslednú chvíľu mohutne zaujímať aj drobní investori, hoci ešte pred dvoma týždňami maklérske firmy a finanční poradcovia žiadny taký záujem nezaznamenali.

Maklérska FRIMA TD Ameritrade oznámila, že klientske objednávky akcií spoločnosti Alibaba prekročili požiadavky zadané pred predajom akcií všeobecne známeho Facebooku. Finanční poradcovia hlásili, že posledné dva dni boli zaplavení telefonátmi klientov žiadajúcich akcie Alibabu. Podľa pondelňajšieho prieskumu agentúry Thomson Reuters pritom o tejto firme nikdy nepočulo 88 percent Američanov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #burza #Alibaba