Nórsky losos opäť doplával na ruské pulty, ale je drahší

Nórsky losos, ktorého dodávky Moskva minulý mesiac zakázala v rámci protiopatrení za západné sankcie, je podľa tlače späť na pultoch ruských obchodov. Dostal však vyššiu cenovku.

20.09.2014 08:44
debata (75)

„Nórska ryba potrebovala len niečo viac ako mesiac, aby doplávala okľukou,“ napísal hospodársky denník Vedomosti.

Nórom, ktorí pred embargom vyvážali do Ruska 11 percent rýb a rybích výrobkov, vraj pomohla uponáhľaná reakcia Moskvy na sankcie: embargo sa vzťahuje len na čerstvé ryby, ale nie na spracované. Vývoz nórskych rýb do Ruska sa podarilo vrátiť takmer na predchádzajúcu uroveň aj zásluhou toho, že Nóri medzitým zvýšili na troj- až štvornásobok vývoz do Bieloruska a Estónska, kde sa ryby spracovávajú pre ruských odberateľov.

Pomohol podľa denníka aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý ruskému kolegovi Vladimirovi Putinovi sľúbil nedovoliť reexport zakázaného tovaru cez Bielorusko do Ruska, ale rozkázal podnikateľom pokračovať v nákupoch dovážaných surovín. Za nimi nasledovali aj spracovateľské kapacity.

Šéf nemenovanej veľkej ruskej konzervárne denníku povedal, že jeho firma spustila výrobnú linku v jednom bieloruskom podniku, aby tam spracovávala nórske ryby. „Prakticky nič sa nezmenilo, len náklady vzrástli,“ povedal tento podnikateľ. Za vyššie náklady ale platí spotrebiteľ v ruských obchodoch.

Príklad nasledujú aj ďalší ruskí výrobcovia, pretože „investície sú minimálne, zisky kolosálne“, a nezaostávajú ani dodávatelia z Bieloruska či Pobaltia.

„Jediný článok v tomto potravinovom reťazci, ktorý prerába, sú ruskí spotrebitelia. V obchode pri mojom domove už cenovky chladeného lososa prepísali zo 780 na 1100 rubľov (z 15 eur na 22 eur). A u vás?“ uzavrela autorka článku.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Nórsko