Rusi platia ekoprotesty proti plynu z bridlíc, tvrdia Rumuni

Rusko vlani v niekoľkých európskych krajinách financovalo kampane a demonštrácie proti prieskumu a využitiu ložísk bridlicového plynu sumou 82 miliónov eur. V rumunskom parlamente to povedal predseda výboru pre priemysel a služby Iulian Iancu.

20.09.2014 09:46
debata (34)

Podľa neho Rusko tiež blokuje veľké európske projekty infraštruktúry, ako je plynovod Nabucco, uviedla v sobotu rumunská tlačová agentúra ACTMedia.

Iancu poukázal na to, že Rusko dodáva Európe tretinu jej spotreby energetických surovín a ich vývoz sa na výkone ruskej ekonomiky podieľa tiež zhruba tretinou. Moskva sa tak snaží všetkými prostriedkami udržať si európsky trh. Iancu tiež pripomenul terajší konflikt na Ukrajine a to, že Rusko v posledných dňoch zreteľne znížilo dodávky plynu niektorým krajinám strednej Európy, najmä Poľsku a Slovensku.

"Odtiaľ plynie zúfalá snaha zablokovať veľké projekty infraštruktúry, ako je Nabucco, a blokovať Európanom prístup k domácim zdrojom; viď demonštrácie proti bridlicovému plynu, ktoré sme považovali za akcie ochrancov životného prostredia, ale v skutočnosti ich podporovalo Rusko, a my teraz vidíme prečo, "povedal Iancu.

Podľa poslanca financovalo Rusko demonštrácie proti využitiu bridlíc napríklad vo Francúzsku a v Rumunsku. Tam dostala vlani súhlas s prieskumom ložiska v chudobnom okrese Vaslui na severovýchode krajiny americká firma Chevron. Od začiatku jej tam ale v práci bránia opakované demonštrácie domácich odporcov, ktoré tento rok v júli podporili na mieste aktivisti z nadnárodnej ekologickej organizácie Greenpeace.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v júni povedal, že Rusko tajne podporuje kampane zelených organizácií proti ťažbe plynu z bridlíc, aby udržalo závislosť Európy na svojom plynu. Podľa Rasmussena, ktorý sa odvolal na informácie niektorých partnerov z NATO, vedie Kremeľ „rafinovanú dezinformačnú kampaň“ s cieľom podkopať snahy európskych krajín o využívanie nových zdrojov plynu. Veľké ekologické organizácie ako Greenpeace a Priatelia Zeme sa proti jeho slovám ostro ohradili.

Už v roku 2012 vtedajší poľský poslanec Európskeho parlamentu Bogusław Sonik povedal, že ruský monopolný vývozca plynu Gazprom podporuje európskych politikov a ekologických aktivistov, ktorí vystupujú proti ťažbe z bridlíc.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #bridlicový plyn