Odvetu za sankcie nechystáme, tvrdí ruský vicepremiér

Rusko sa nechystá zaviesť ďalší balíček protiopatrení ako reakciu na posledné západné sankcie. Oznámil to v sobotu podľa agentúry Reuters ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič.

20.09.2014 18:29
debata (22)

Sankcie postupne uvalili Spojené štáty a Európska únia pre krízu na Ukrajine na vybrané ruské spoločnosti, predstaviteľov a niektoré odvetvia ruskej ekonomiky, napríklad energetiku a finančný sektor.

Moskva v auguste reagovala zákazom dovozu mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z EÚ, USA az niekoľkých ďalších západných krajín. Nedávno prišla nová vlna sankcií zo strany Západu a ruská vláda vraj začala zvažovať možnú odpoveď – mala sa týkať letectva, automobilového priemyslu, ale aj ďalších odvetví. Konkrétne vraj Moskva uvažovala o obmedzeniach, pokiaľ ide o dovoz automobilov a niektorých odevov. „O sankciách nediskutujeme, nie je to priorita,“ uviedol ale teraz Dvorkovič.

Vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že Rusko sa odvetnými opatreniami nesnaží Západ trestať, ale len sleduje svoje vlastné záujmy – snaží sa vraj posilniť ekonomiku a podporiť konkurencieschop­nosť.

Aj podľa ministra hospodárskeho rozvoja Alexeja Uljukajeva by vraj boli ďalšie protiopatrenia kontraproduktívne. Neočakáva, že by Západ prišiel ešte s ďalšou vlnou sankcií.

„Musíme byť pripravení reagovať, ale nie zavedením ďalších protiopatrení, to by bolo kontraproduktívne. Treba skôr podporiť tých, na ktoré boli sankcie uvalené,“ vyhlásil Uljukajev na ekonomickom fóre v Soči.

Spojené štáty a Európska únia zdôvodňovali sankcie ruskou anexiou Krymu a tým, že Rusko podľa nich porušuje ukrajinskú suverenitu a vysiela na Ukrajinu regulárne ozbrojené sily.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie