Skupina G20 ohlásila nové opatrenia na podporu ekonomiky

Finanční predstavitelia skupiny popredných vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín G20 v nedeľu ohlásili nové opatrenia na podporu hospodárskeho rastu.

21.09.2014 08:00
debata (3)

V komuniké z víkendového zasadnutia v severoaustrálskom prístave Cairns tiež upozornili, že svetová ekonomika naďalej čelí hrozbám, medzi ktoré patrí napríklad geopolitické napätie.

„Vytvorili sme súbor nových konkrétnych opatrení, ktoré uľahčia (hospodársky) rast,“ uviedli predstavitelia. „Predbežné analýzy naznačujú, že tieto opatrenia do roku 2018 zvýšia náš spoločný HDP o dodatočných 1,8 percenta,“ dodali. Austrálsky minister financií Joe Hockey upozornil, že G20 tak prešla 90 percent cesty k splneniu cieľa, ktorý si stanovila na februárovom zasadnutí v Sydney.

„Hoci svetová ekonomika oživuje, jej rast je nerovnomerný a jej vyhliadky čelia zrejmým rizikám,“ uviedol Hockey, ktorý bol hostiteľom víkendového zasadania. „Je kľúčové, aby sme urobili konkrétne kroky na podporu rastu a tvorby pracovných miest,“ dodal. Skupina G20 reprezentuje zhruba 85 percent svetovej ekonomickej aktivity.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #HDP