Veritelia nemajú chuť znížiť grécky dlh, tvrdí šéf eurovalu

Medzinárodní veritelia nemajú chuť uvažovať o znížení gréckeho dlhu. V rozhovore s gréckym periodikom Realnews to povedal výkonný riaditeľ záchranného fondu eurozóny ESM Klaus Regling.

21.09.2014 10:18
debata (1)

Grécko predpokladá, že tento rok získa od veriteľov ďalšie úľavy pri splácaní svojich dlhov po tom, čo sa mu podarilo dosiahnuť pokrok v úsilí o zlepšenie stavu verejných financií.

Grécky minister financií Gikas Charduvelis povedal denníku To Vima, že tieto úľavy budú mať pravdepodobne formu predĺženej doby splatnosti úverov a znížených úrokových sadzieb.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur.

Grécka ekonomika sa v uplynulých šiestich rokoch nachádzala v recesii, tento rok sa ale počíta s jej návratom k rastu. V tohtoročnom druhom štvrťroku sa hrubý domáci produkt znížil o púhych 0,2 percenta, teda najpomalším tempom od začiatku hospodárskej recesie v roku 2008.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euroval