Dopad prípadných ruských sankcií na automobilky ťažko vyčísliť

Dopady prípadných odvetných opatrení zo strany Ruskej federácie v oblasti automobilového priemyslu na slovenskú ekonomiku sa podľa zástupcov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR nedajú v súčasnosti predpovedať.

21.09.2014 12:27
debata (17)

„V tejto fáze, kedy ešte odvetné opatrenia nie sú úplne jasné, či a aké sankcie na tento priemysel budú, nie je možné v súčasnosti dopady presne kvantifikovať. Údaje takéhoto charakteru sa nám nepodarilo zistiť ani z našej členskej základne,“ uviedol riaditeľ sekretariátu ZAP SR Ján Pribula.

Podľa neho dopad na výrobu automobilov bude závislý od toho, ako budú pravidlá interpretované, lebo na Slovensku pôsobiace automobilky majú svoje dcérske spoločnosti vyrábajúce automobily aj v Rusku.

„Je potrebné podotknúť, že aj bez pôsobenia sankcií sa ruský trh s motorovými vozidlami, pravdepodobne aj pod vplyvom najnovšieho geopolitického vývoja a bezpečnostnej situácie, za posledné obdobie prepadol,“ konštatoval Pribula.

Predseda vlády Robert Fico 14. septembra v relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil, že sankcie poškodzujú najmä ekonomiku veľkých krajín, no keďže sme subdodávateľmi pre tieto krajiny, môže sa to prejaviť aj na ekonomike Slovenska. Podľa neho ak Rusko začne napríklad odvetné opatrenia pri automobilovom priemysle, môžeme hovoriť o 7 000 až 10 000 ľuďoch, ktorí prídu o prácu. Fico zároveň dodal, že malá krajina nemá šancu sankcie zastaviť.

„Podľa našich odhadov dopad takýchto opatrení, embargo na dovoz nových vozidiel z EÚ, môže spôsobiť u výrobcov vozidiel na Slovensku pokles výroby na úrovni dvanásť až štrnásť percent,“ tvrdí Pribula. U výrobcov vozidiel a subdodávateľov by to podľa neho následne spôsobilo pokles pracovných miest na úrovni 7 až 8 tisíc, čo je 10 až 12-percentné zníženie zamestnanosti v automobilovom sektore. Vplyv na celkovú zamestnanosť len z priamych dopadov odhaduje ZAP na úrovni 0,37 % až 0,4 %.

V prípade opatrení v oblasti embarga na dovoz jazdených vozidiel, ZAP SR nemá presné štatistiky o vývoze jazdených vozidiel. „Čo sa týka jazdených vozidiel, je potrebné podotknúť, že Slovensko nie je významným hráčom na ruskom trhu jazdených vozidiel a tak dopad by pocítilo pravdepodobne len niekoľko menších podnikateľských subjektov,“ uzavrel Pribula.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #automobilky