Nemecký advokát chce za pád boeingu na Ukrajine žalovať Kyjev

Príbuzní po nemeckých občanoch, ktorí zahynuli pri páde malajzijského boeingu na východnej Ukrajine, sa chystajú zažalovať Kyjev na Európskom súde pre ľudské práva.

21.09.2014 14:20
Ukrajina, Malajzia, lietadlo, boeing,... Foto: ,
Časti vraku malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo v Donecku.
debata (110)

Za každú z troch obetí mienia podľa nedeľníka Bild am Sonntag požadovať ako odškodnenie najmenej milión eur.

„Podľa medzinárodného práva nesie každý štát zodpovednosť za bezpečnosť vo svojom vzdušnom priestore. Ak ju nie je schopný dočasne zaistiť, musí vzdušný priestor uzavrieť. Ale to sa nestalo, a tak je Ukrajina zodpovedná za spôsobenú škodu,“ vysvetlil advokát Elmar Giemulla, zastupujúci pozostalých troch zo štyroch nemeckých obetí. Odhadol, že žaloby na ukrajinskú vládu a prezidenta Petra Porošenka o odškodné za „zabitie z nedbanlivosti“ by mohol u štrasburského súdu podať v priebehu dvoch týždňov.

Pád lietadla 17. júla neprežil nikto z 298 ľudí na palube. Príčiny katastrofy doteraz neboli oficiálne zistené, najpravdepodob­nejšie však boeing zostrelila protilietadlová raketa odpálená zo zeme. Kyjev a Západ tvrdia, že že lietadlo zostrelili separatisti ruskú raketou. Povstalci a Moskva to popierajú a z tragédie obviňujú ukrajinskú armádu.

Malajzijské aerolinky zatiaľ pozostalým po obetiach ponúkli po 5000 eurách ako finančnú pomoc, ktorá by nemala byť považovaná za konečné vyrovnanie.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo