Francúzska vláda tlačí na Air France, chce rýchle riešenie štrajku pilotov

Francúzska vláda zvyšuje tlak na vedenie leteckej spoločnosti Air France, aby urobila všetko pre ukončenie štrajku pilotov, ktorý sa začal pred týždňom a už stál aerolinky desiatky miliónov eur.

22.09.2014 12:41
debata

Spoločnosť očakáva, že v pondelok bude schopná vypraviť zhruba 41 percent letov. Štrajk sa začal 15. septembra a mal sa skončiť v pondelok 22. septembra. Hlavný odborový zväz pilotov SNPL však cez víkend predĺžil štrajk do 26. septembra a druhý zväz SPAF do 24. septembra s možnosťou ďalšieho predĺženia.

Odbory francúzskej leteckej spoločnosti nesúhlasia s plánom na rozšírenie nízkonákladové dcérskej spoločnosti Transavia. Pod touto značkou chce Air France otvoriť nové základne v Európe a zvýšiť si tak podiel na trhu na úkor nízkonákladových aeroliniek a konkurenčných spoločností z Blízkeho východu. Odbory sa obávajú, že firma má v úmysle zamerať sa na expanziu v iných európskych krajinách a presunúť tak pracovné miesta z Francúzska do štátov, kde sú lacnejšie náklady na pracovnú silu.

„Služba sa musí ihneď obnoviť, to je to, čo táto krajina chce. Všetci zúčastnení si to musia uvedomiť,“ vyhlásil štátny tajomník Jean-Marie Le Guen, ktorý má na starosti vzťahy s parlamentom, pred pondelkovým obnovením rokovania medzi odbormi a vedením. „Vedenie musí veľmi rýchlo vysvetliť niektoré svoje návrhy,“ dodal.

Air France odhaduje, že štrajk stojí firmu denne desať až 15 miliónov eur. Ak štrajk skončí v piatok, mohol by firme spôsobiť stratu až 180 miliónov eur. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že Air France-KLM, ktorej je Air France súčasťou, vykáže za celý rok zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA) 2,28 miliardy eur a zisk pred zdanením 79 miliónov eur. Spoločnosť StarMine SmartEstimate však odhaduje, naopak, stratu pred zdanením až 19 miliónov eur.

Transavia za šesť mesiacov tohto roka vykázala prevádzkovú stratu 64 miliónov eur, o desať miliónov viac ako vlani. Počet cestujúcich medziročne stúpol o 6,9 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #aerolinky #štrajk #Air France