Slovensko nedostáva z Ruska pätinu plynu, Rakúsko štvrtinu

Slovensko a Rakúsko dostávajú o pätinu až štvrtinu menej plynu, než si objednali. Takéto výkvy nie sú bežné.

22.09.2014 13:49
debata (12)

Dodávky zemného plynu z Ruska pre najväčšieho predajcu suroviny na Slovnsku, spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP), v pondelok klesli o zhruba pätinu. Pokles v dodávkach oproti objednanému objemu trvá už takmer dva týždne, napriek tomu ale firma dokáže zabezpečiť potreby všetkých svojich klientov, povedal hovorca SPP Peter Bednár.

Slovensko prakticky celú svoju spotrebu plynu pokrýva dovozom z Ruska cez Ukrajinu. Skôr v tomto mesiaci SPP zaznamenal v dodávkach desaťpercentnú výpadok, ktorý sa minulý týždeň prehĺbil až na zhruba 25 percent. Počas víkendu sa situácia mierne zlepšila, v pondelok bol ale výpadok väčší ako v nedeľu.

Rakúšania majú menej o štvrtinu

Rakúsko dostalo v minulom týždni o 20 až 25 % menej ruského plynu, ako je zmluvne dohodnuté.

Informoval o tom v pondelok Martin Graf, šéf rakúskeho energetického regulátora Energie-Control. Zároveň povedal, že pokles dodávok o 20 až 25 % sa nepovažuje za normálnu fluktuáciu. Rakúske energetické firmy sú podľa Grafa v kontakte s Gazpromom, aby sa zistil dôvod redukcie dodávok. Zatiaľ však odpoveď z ruskej strany nedostali.

Graf konštatoval, že situácia by mohla byť dôsledkom komplikovanejších administratívnych procesov v Rusku v súčasnosti, keďže dokumenty sa musia podpisovať v Kremli. Okrem toho Rusko pravdepodobne tiež napĺňa svoje vlastné zásobníky. Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV uviedla, že v piatok dostala z Ruska o 20 až 25 % menej plynu. Rakúske zásobníky na plyn sú v súčasnosti naplnené na 99 %.

Gazprom minulý týždeň v stredu uviedol, že nie je schopný uspokojovať rastúci dopyt po plyne zo strany Európy. Podiel ruského plynu na celkovom európskom importe v tomto roku bude vyšší ako 64 % a naďalej bude rásť. Povedal to v piatok generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. „Som úplne presvedčený, že naša prítomnosť na európskom trhu bude rásť,“ uviedol šéf Gazpromu na podnikateľskom fóre v čiernomorskom letovisku Soči.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plyn