Rusko dodá do Juhoafrickej republiky až osem jadrových reaktorov

Juhoafrická republika v pondelok podpísala s Ruskom dohodu o spolupráci v jadrovej energetike, ktorá otvára cestu k výstavbe nových jadrových elektrární s ruskými reaktormi o celkovom výkone až 9,6 GW.

23.09.2014 06:47
debata (8)

V pondelkovom vyhlásení to uviedla ruská štátna jadrová korporácia Rosatom. V JAR je v súčasnosti v prevádzke jediná jadrová elektráreň na kontinente.

Medzivládna dohoda predpokladá vznik až ôsmich nových jadrových blokov. Reaktory do nich by Rusko malo dodať do roku 2023, napísala agentúra AFP. Obe krajiny okrem toho plánujú spoluprácu pri príprave a školení expertov či pri poskytovaní súvisiacich nevyhnutných technológií.

„Jeden reaktor stojí približne päť miliárd dolárov. Cena ôsmich jednotiek by vzhľadom na rozdielne podmienky mohla byť vyhodnotená na 40 až 50 miliárd dolárov (858 miliárd až 1,07 bilióna Sk),“ povedal podľa AFP šéf Rosatomu Sergej Kirijenko ruským médiám. Už skôr pritom oznámil, že Rusko je pripravené poskytnúť Pretórii zvýhodnené podmienky pri financovaní výstavby nových jadrových energetických kapacít.

Juhoafrická republika je najviac industrializovaná krajín v Afrike. Silne ale závisí na uhoľných elektrárňach a v roku 2008 zažila veľkú energetickú krízu. Kapacity na výrobu elektrickej energie pritom krajina v súčasnosti využíva takmer na maximum, čo so sebou nesie časté odľahčovanie siete a narušovanie ekonomickej aktivity.

Najnovšia medzivládna dohoda medzi Ruskom a JAR bola podpísaná vo Viedni počas konferencie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Časom by mala byť premenená na pevný kontrakt, poznamenala AFP.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rusko #Juhoafrická republika