Sulík so Štefancom chcú lobovať v Bruseli proti stimulom pre Duslo Šaľa

Dvojica slovenských europoslancov kritizovala zámer kabinetu premiéra Roberta Fica poskytnúť štátne stimuly chemičke Duslo Šaľa, ktorá patrí do holdingu Agrofert českého ministra financií Andreja Babiša.

23.09.2014 12:25 , aktualizované: 17:01
debata (53)

Podľa šéfa strany Sloboda a solidarita (SaS) a europoslanca Richarda Sulíka Duslo ako zisková firma úľavy nepotrebuje. Spolu s kolegom z Európskeho parlamentu Ivanom Štefanca v tejto veci budú rokovať s eurokomisárom zodpovedným za hospodársku súťaž Joaquínom Almuniom. Práve súhlas Európskej komisie je potrebný na to, aby spoločnosť Duslo stimuly dostala.

„Duslo má dostať najvyššiu daňovú úľavu v histórii Slovenska vo výške 58 miliónov eur. Je to podnik, ktorý je ziskový a ktorý po nainštalovaní novej linky bude ešte ziskovejší. Určite takúto daňovú úľavu nepotrebuje,“ povedal novinárom Sulík.

Chemička má získať vysoké štátne stimuly výmenou za udržanie zamestnanosti v podniku a investície v objeme 300 miliónov eur.

Podľa Sulíka štátne stimuly majú vykompenzovať horšie podmienky na podnikanie, ako sú vysoké ceny zemného plynu, ktoré chemička používa pri výrobe. „Dlhodobo pokladáme daňové úľavy za nespravodlivé,“ vyhlásil Sulík.

Duslo bude platiť daň zo zisku

"S takýmto názorom nemôžeme súhlasiť. Súčasná výrobná jednotka čpavku v Duslo je v prevádzke 41 rokov a je na hranici svojej životnosti, "povedal hovorca Agrofertu Karel Hanzelka. Holding podľa neho v chemičke chystá masívnu investíciu vo výške 300 miliónov eur, aby mohol zachovať výrobu a pracovné miesta, prípadne počet pracovných miest ešte zvýšiť.

„Požiadali sme preto štát o akúkoľvek možnú podporu,“ uviedol Hanzelka. Stimul podľa neho neznamená, že Duslo nebude platiť dane. Firma bude môcť uplatňovať len časť daňových úľav nad hodnotu dosahovaného zisku v minulých rokoch. „Nie je teda zrejmé, či vyčerpáme daňovú úľavu v plnej výške,“ dodal Hanzelka.

Predstavitelia vlády poskytnutie daňovej úľavy pre Duslo Šaľa dlhodobo obhajujú. Premiér Fico už skôr povedal, že v podniku je ohrozených zhruba 800 pracovných miest. Chemička so sídlom v Šali zamestnáva približne 2000 ľudí a zameriava sa na výrobu priemyselných hnojív, gumárenských chemikálií a ďalšie produkty chemického priemyslu.

Štefanec vidí konflikt záujmov

Europoslanec Štefanec, ktorý kandidoval za opozičnú SDKÚ, zase upozornil na možný konflikt záujmov pri rozhodovaní o udelení stimulov. Pripomenul, že súčasný slovenských minister hospodárstva Pavol Pavlis v minulosti podnikal spolu s Babišom vo firme, ktorá sa zaoberá obchodovaním s poľnohospodár­skymi produktmi a hnojivami.

V čase, keď ministerstvo hospodárstva o poskytnutie daňovej úľavy Duslo rozhodovalo, bol Pavlis štátnym tajomníkom ministerstva.

Poskytovanie štátnych stimulov investorom dlhodobo kritizuje aj časť slovenských podnikateľov. Nepozdáva sa im najmä podpora firmám, ktoré získajú úľavy bez toho vytvorili nové pracovné miesta. Podniky na Slovensku dlhodobo upozorňujú aj na vysoké ceny energií, ktoré ich vraj znevýhodňujú oproti zahraničnej konkurencii. Rôzne úľavy v oblasti energetiky dostali v minulosti napríklad výrobca hliníka Slovalco alebo košický závod amerických oceliarní US Steel.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Štefanec #Andrej Babiš #Duslo Šaľa #Richard Sulík