Brusel odblokoval Slovensku časť peňazí z eurofondov

Európska komisia na základe prezentovaných výsledkov a vlastných overení výkonu auditu na Slovensku uvoľní štyri z deviatich zablokovaných operačných programov pre využívanie eurofondov.

24.09.2014 11:46
debata

Ako v stredu informovalo ministerstvo financií, o odblokovaní zvyšnej časti operačných programov by sa malo rozhodnúť podľa záverov ďalších overení a na základe komunikácie jednotlivých kompetentných rezortov s Európskou komisiou (EK).

„Ministerstvo financií ako orgán auditu splnilo všetky úlohy, ktoré mu vyplývali z akčného plánu. Európska komisia zhodnotila, že považuje orgán auditu za dôveryhodný a na jeho prácu sa môže spoľahnúť,“ uviedol tlačový odbor rezortu financií.

„Z rokovaní a súvisiacich predbežných záverov vyplýva, že vykonané nápravné opatrenia, ktoré ministerstvo prijalo, sú dostatočné, pričom komisia akceptovala výsledky a prístup orgánu auditu pri plnení akčného plánu,“ vyplýva ďalej zo stanoviska.

Orgán auditu prekontroloval celkovo 181 žiadostí o platbu v rámci deviatich operačných programov. Medzi najčastejšie nedostatky patrili pochybenia pri uplatnenom postupe pri verejnom obstarávaní, pri výbere projektov, resp. pri kontrole výdavkov. Na základe týchto zistení podal orgán auditu deväť podnetov na Národnú kriminálnu agentúru, dvanásť podnetov na Protimonopolný úrad SR a ďalšie inštitúcie a vyvodil personálnu zodpovednosť u zamestnancov pre ich pochybenia.

Ministerstvo financií ako orgán auditu po vykonaní auditov žiada od príslušných riadiacich orgánov, teda ministerstiev, aby vykonali nápravu pri tých projektoch, pri ktorých boli zistené pochybenia. „Je teda na každom z nich, aby vymohol čo najviac z týchto prostriedkov od tých žiadateľov, u ktorých boli zistené nedostatky. Jednotlivé riadiace orgány budú v súlade so zákonom robiť pravidelný odpočet prijatých nápravných aj preventívnych opatrení, ktoré v tomto smere podnikli,“ dodal tlačový odbor rezortu financií.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Európska komisia