Nová jadrová elektráreň pripadá do úvahy o 16 rokov

Nová atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, ktorá by mala nahradiť dva jadrové bloky v súčasnosti odstavovanej elektrárne V1, by mohla byť pripravená vyrábať elektrinu až v roku 2030.

25.09.2014 15:30
debata (2)

"Reálne je pripojenie projektu do siete okolo roku 2030,“ povedal na konferencii Bezpečná dodávka energií SES 2014 Tomáš Vavruška z Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS). Podľa pôvodných plánov mala byť pritom nová jadrová elektráreň postavená v roku 2020, neskôr sa hovorilo o roku 2025.

Projekt sa stále nachádza v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Spoločnosť JESS očakáva, že verejná diskusia k projektu bude zhruba o rok, a záverečné stanovisko od Ministerstva životného prostredia SR dostanú v prvom kvartáli roka 2016.

Projekt výstavby novej atómovej elektrárne realizuje spomínaná spoločnosť JESS. V nej stále drží 49-percentný podiel česká skupina ČEZ. Zvyšok akcií vlastní štát prostredníctvom štátnej akciovky – Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS). Skupina ČEZ chcela z projektu vycúvať. Ministerstvo hospodárstva SR dlho rokovalo s ruskou firmou Rosatom, ktorá mala záujem Čechov v projekte vystriedať. Rokovania medzi štátom a ruským investorom sú však nateraz ukončené. Rokovania skončili neúspechom zrejme pre jednu z požiadaviek ruského investora. Išlo o garanciu výkupných cien elektriny vyrobenej v novej jadrovej elektrárni. S touto podmienkou nesúhlasilo ministerstvo. Či ešte má ruská firma záujem o tento projekt, nie je isté. "Pracujeme na tom, aby sa Rosatom čo najviac a čo najrýchlejšie rozširoval. Sme veľmi otvorení akejkoľvek spolupráci na Slovensku,“ povedala na konferencii riaditeľka Rosatomu na Slovensku Denisa Voleková.

Podľa štúdie realizovateľnosti nová jadrová elektráreň, ktorá by mala vyrásť na mieste odstavovanej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, môže mať výkon od 1 200 až do 2 400 megawattov. Podľa pôvodných plánov by mala nová jadrová elektráreň stáť od 4 mld. eur do 6 mld. eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň