Maďarsko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu

Maďarský plynovodný operátor oznámil zastavenie dodávok na Ukrajinu. Budapešť východnému susedovi dodávala ročne šesť miliárd kubických metrov plynu.

25.09.2014 23:20
debata (217)

Dodávky boli podľa operátora FGSZ pozastavené na neurčito a dôvodom je potreba pokryť očakávané vyššie potreby vnútorného maďarského trhu.

Maďarský operátor v oznámení upozornil, že dohodnuté objemy vývozu na Ukrajinu podliehal aktuálnym technickým a komerčným podmienkam a neboli zmluvne zaručené. Plyn dodávaný z Maďarska, ale najmä zo Slovenska bol doteraz pre Kyjev vítanou náhradou za prerušené ruské dodávky. Moskva utiahnutím kohútov reagovala na dlhodobý spor s Kyjevom o cenu suroviny a na nezaplatené predošlé dodávky.

Slovensko začalo dodávať plyn na Ukrajinu začiatkom septembra, keď bol medzi oboma krajinami uvedený do prevádzky modernizovaný menší plynovod. Od tohtoročného októbra objem prepravenej suroviny dosiahne v prepočte najmenej 6,4 miliardy metrov kubických ročne.

Pozastavenie maďarských dodávok vyvolalo podráždené reakcie ukrajinských médií. Agentúra Unian špekuluje, že krok Budapešti je dôsledkom ruského nátlaku. O maďarských dodávkach na Ukrajinu vraj rokoval šéf ruského Gazpromu Alexej Miller začiatkom tohto týždňa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Podľa skorších správ ukrajinskej tlače Gazprom nedávno zámerne zvýšil ceny plynu pre maďarského zákazníka, aby zdražel reexport na Ukrajinu, ktorý je tak pre Kyjev nevýhodný.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Ukrajina #dodávky plynu