Plynová kríza ešte zažehnaná nie je

Slovensko má síce už takmer tri týždne obmedzené dodávky plynu z Ruska, ale k najhoršiemu by túto zimu dôjsť nemalo. Ukrajina a Rusko v piatok po rokovaniach v Berlíne vyhlásili, že sú na dobrej ceste, aby sa dohodli, že Kyjev zaplatí časť dlhu za plyn a Moskva bude cennú surovinu posielať po celú zimu.

26.09.2014 17:53 , aktualizované: 20:00
Alexej Miller, Gazprom, plyn Foto: ,
Šéf ruského plynárenského gigantu Alexej Miller po rokovaniach o plyne v Berlíne v piatok 26. septembra 2014.
debata (73)

Predbežnú dohodu potvrdil európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger aj ruský minister energetiky Alexander Novak.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan však upozornil, že o dohode na cene plynu ešte hovoriť nemožno. Vláda v Kyjeve je však podľa neho pripravená na prijatie kompromisu už na budúci týždeň.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Prvá sankcia proti nám.

Ak by k dohode nedošlo, Ukrajina by nemala čím kúriť a zastavil by sa aj tranzit plynu cez krajinu do Európy. Na zastavené dodávky by doplatilo aj Slovensko. Hrozilo, že sa bude opakovať plynová kríza z roku 2009. Aj keď plyn teraz môžeme odoberať aj z Česka, cena by v prípade využívania tejto trasy stúpla a Slovensko by prišlo o značné príjmy za tranzit ruského plynu.

Či sa po rokovaniach v Berlíne naplno obnovia aj obmedzené dodávky ruského plynu pre Slovensko či Poľsko, však nie je isté. Ruský minister Novak totiž pred rokovaniami tvrdo pohrozil zastavením dodávok plynu tým krajinám, ktoré posielajú ruský plyn späť Ukrajine. Reverzne plyn od leta prúdi na Ukrajinu z Poľska, zo Slovenska a z Maďarska (viac v článku Reexport plynu na Ukrajinu je neprijateľný, naznačila Moskva).

Maďarsko po ruských varovaniach už dodávky na Ukrajinu stoplo. „Nemôžeme ohroziť bezpečnosť dodávok plynu svojim obyvateľom,“ povedal k tomu maďarský premiér Viktor Orbán s tým, že má sľub, že Rusi pošlú Maďarsku viac plynu (ďalšie informácie v článku Brusel kritizuje Maďarsko, že zastavilo dodávky plynu Ukrajine. Varovanie z Ruska tak naďalej platí pre Poľsko a Slovensko. Rusi tvrdia, že ak niekto plyn kúpi od nich, nemôže ho predávať tretím stranám. „Uzavreté dohody nepredpokladajú reexport. Veríme, že naši európski partneri sa budú pridŕžať dosiahnutých dohôd. Iba to môže zaručiť neprerušené dodávky európskym spotrebiteľom,“ povedal Novak.

Jeho slová sú v rozpore s európskou legislatívou. V minulosti tzv. destinačné doložky Rusi síce v zmluvách o plyne naozaj mali, ale po zmene európskych zákonov sa mali z kontraktov vyškrtnúť.

Slovensko Ukrajine plyn zatiaľ dodáva, ale naša vláda naznačuje, že pri výraznejších obmedzeniach dodávok z Ruska budeme musieť aj my toky prerušiť v záujme domáceho zásobovania. Dodávky plynu zo Slovenska na Ukrajinu Rusom „kazia“ biznis. Ukrajina údajne kupuje plyn zo Slovenska za 330 dolárov za tisíc kubíkov. A priebežný stav rokovaní z Berlína zatiaľ hovorí o tom, že Ukrajina má z Ruska kupovať plyn za 385 dolárov. Pôvodne pritom Rusi žiadali cenu 480 dolárov a Ukrajinci tvrdili, že sú ochotní platiť len mierne viac ako 300 dolárov za tisíc kubíkov.

Minister: Ukrajine plyn len prepravujeme

Špekulovalo sa, že ak by Ukrajina nemala v zime plyn na kúrenie, nespokojnosť v krajine by vzrástla a s ňou by sa mohol zvýšiť záujem Ukrajincov predsa sa pripojiť radšej k Rusku. Za sympatizujúci postoj Ruska k separatistom bojujúcim na Ukrajine pritom Brusel uvalil na Rusko viaceré sankcie.

Slovensko zatiaľ na rozdiel od Maďarska plyn Ukrajine dodáva, napriek tomu, že aj v piatok k nám prúdilo z východu o desať percent menej ruského plynu, ako sme si objednali. „Ukrajine zastavíme dodávky plynu len vtedy, ak by sme mali obmedzené dodávky plynu z Ruska na 50 percent, alebo by nám dodávky plynu úplne zastavili. V takomto prípade mám mandát od predsedu vlády na okamžité vycestovanie na rokovanie do Ruskej federácie,“ reagoval v piatok minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Minister zároveň zdôraznil, že plyn Ukrajine nepredávame, len ho prepravujeme. S Ukrajinou sú však dohodnutí rôzni obchodníci, a je predpoklad, že plyn, ktorý prúdi spätne na Ukrajinu, môže mať ruský pôvod.

Dohoda z Berlína ešte nie je definitívna

Slovensko je pripravené v prípade obmedzenia dodávok ruského plynu z východu o 50 percent spustiť na plné obrátky reverzné dodávky z Česka. V posledných dňoch máme dodávky plynu z Ruska obmedzené na 10 až 25 percent. Do Česka ruský plyn putuje z Nemecka, ktoré ho čerpá z plynovodu Nord Stream na dne Baltického mora. Už v priebehu septembra sa dodávky plynu z Česka smerom na Slovensko výrazne zvýšili. Eustream denníku Pravda potvrdil, že zaznamenal zvýšené dodávky plynu v reverznom režime v bode Lanžhot. Väčšina tohto objemu smeruje do Rakúska a ďalej do Talianska (viac informácií v článku Z Česka na Slovensko prúdi o 42 % viac plynu).

Zvýšené dodávky plynu zo západu potvrdila pre denník Pravda aj spoločnosť RWE Gas Slovensko. V Česku pôsobí firma RWE, a tá sa spomína aj ako jedna zo spoločností, ktoré predávajú plyn Ukrajine pomocou reverzných tokov. „RWE nám v posledných dňoch dodáva väčšie objemy plynu reverzným tokom pre naše potreby,“ potvrdil konateľ RWE Gas Slovensko Miroslav Kulla. RWE má k dispozícii ruský či nórsky plyn.

Dodávky plynu z Ruska budú závisieť od plnenia prípadnej dohody z Berlína. Podľa komisára Oettingera Ukrajina do konca októbra zaplatí 2 mld. dolárov z dlhu za dodávky plynu z minulosti. Ďalšiu 1,1 mld. dolárov uhradí do konca roka. Za to bude Rusko dodávať plyn v objeme piatich miliárd dolárov počas pol roka. O definitívnej podobe dohody by sa malo opäť na budúci týždeň rokovať v Berlíne.

Informácie z agentúr sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina