Orbán Ukrajine zatiahol kohútik, napĺňa zásobníky

Maďarsko tvrdí, že zastavením reverzu plynu na Ukrajinu dohodu s Kyjevom neporušilo. Chceme naplniť zásobníky, uviedla Budapešť.

27.09.2014 11:48
debata (100)

Do Maďarska bude prúdiť viac ruského plynu, oznámil v piatok premiér Viktor Orbán len pár hodín po tom, čo Budapešť stopla dodávky zemného plynu Ukrajine. Podľa Kyjeva Budapešť podľahla vydieraniu Moskvy.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v rozhovore pre piatkové vydanie nemeckých novín Handelsblatt varoval Európu pred možnosťou prerušenia dodávok ruského zemného plynu v prípade pokračujúceho reverzu paliva na Ukrajinu.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Prvá sankcia proti nám.

Maďarský prevádzkovateľ plynovodov FGSZ zastavil dodávky plynu na Ukrajinu vo štvrtok večer, tri dni po tom, čo Orbán v Budapešti rokoval s generálnym riaditeľom ruského plynárenského gigantu Gazprom.

„V nadchádzajúcom období budeme potrebovať väčšie množstvo plynu, ktorým budeme môcť ďalej zvýšiť uskladnené kapacity. Toto veľké množstvo dostaneme, dohodol som na tom s Alexejom Millerom,“ prezradil Orbán výsledok schôdzky so šéfom Gazpromu.

Podnik FGSZ vo štvrtok večer oznámil, že na neurčito zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Zdôvodnil to tým, že od piatka bude potrebovať viac plynu pre domáci trh. Rozhodnutie vyvolalo protesty ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz, ktorá ho dala do súvislosti s budapeštianskou návštevou Millera. „Je to nečakané a nepochopiteľné,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení, v ktorom maďarský partnerský podnik vyzvala na dodržanie záväzkov vyplývajúcich z kontraktu i rešpektovanie legislatívy Európskej únie (viac v článku Kyjev pýta od Maďarska plyn, Budapešť vraj podľahla tlaku Moskvy).

„Ani členské krajiny EÚ, ani Ukrajina sa nesmú vystaviť politickému nátlaku prostredníctvom vydierania energiami,“ zdôrazňuje sa podľa agentúry MTI vo vyhlásení Naftogazu.

Budapešť však tvrdí, že dohodu s ukrajinskou stranou neporušila. Spoločnosť FGSZ sa odvoláva na klauzulu, podľa ktorej ročné dodávky 6,1 miliardy kubických metrov sa majú poskytovať „v závislosti od aktuálnych technických a obchodných podmienok, s možnosťou prerušenia, čiže nie garantovane“. Brusel sa v tomto spore postavil na stranu Kyjeva.

„Očakávame od všetkých členských štátov, aby umožnili reverzný tok, ako to bolo dohodnuté na Európskej rade. Neexistuje nič, čo by bránilo spoločnostiam z EÚ voľne nakladať s plynom, ktorý zakúpili od Gazpromu, čo zahŕňa aj predaj tohto plynu zákazníkom rovnako vnútri EÚ, ako aj v tretích krajinách, ako je Ukrajina,“ vyhlásila Európska komisia (viac v článku Brusel kritizuje Maďarsko za zastavenie dodávok plynu Ukrajine).

Budapešť však argumentuje iným nariadením EÚ, podľa ktorého členské krajiny majú pre rusko–ukrajinský konflikt pred zimou čo najrýchlejšie naplniť svoje plynové zásobníky. Maďarsko má vysokú kapacitu zásobníkov, približne šesť miliárd kubických metrov. Podľa Orbána sú však teraz plné iba zhruba na 60 percent, čo je najnižší podiel z krajín EÚ. Vo väčšine krajín únie sú momentálne zásobníky naplnené na viac ako 80 percent ich kapacity.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Ukrajina