Dohodu o plyne si Moskva a Kyjev vykladajú inak, musia to zladiť

Ďalšia schôdzka Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie o plyne sa bude venovať aj rôznym výkladom dohody z piatka.

28.09.2014 10:00
debata (67)

Stretnutie sa uskutoční 2. alebo 3. októbra. Podľa agentúry RIA Novosti to upresnil ruský minister energetiky Alexander Novak. Zúčastnení by sa mali venovať piatkovej dohode, ktorá sa týkala zabezpečenia zimných dodávok energetickej suroviny Ukrajincom.

Podľa komisára EÚ pre energetiku Günthera Oettingera bolo dohodnuté, že Ukrajina do konca októbra zaplatí dve miliardy dolárov z dlhu za dodávky ruského plynu z minulosti. Ďalších 1,1 miliardy dolárov potom zaplatí do konca roka. Pri uhradení týchto súm bude Rusko Ukrajine v zime dodávať plyn – päť miliárd metrov kubických plynu s opciou na ďalší odber, ak to bude počasie vyžadovať. Na základe dohody by mala Ukrajina platiť za odobratý plyn 385 dolárov za 1000 metrov kubických.

Ukázalo sa však, že každá strana debaty si ústnu dohodu vykladá rozdielne. Prodan totiž podľa agentúry Interfax-Ukrajina upozornil, že spomínané 3,1 miliardy dolárov nie sú určené na uhradenie časti Moskvou požadovaného dlhu (ktorý podľa Rusov predstavuje 5,3 miliardy dolárov), ale že sú to platby vopred za plyn, ktorý má byť dodaný.

Prodan podľa RIA Novosti presadzuje aj iný harmonogram platieb – 1,5 miliardy dolárov do konca októbra a potom v novembri a decembri po 800 miliónoch dolárov. S tým Rusko nesúhlasí. Podľa Novaka nemôže byť prvá platba z Kyjeva nižšia ako dve miliardy dolárov.

Novak v rozhovore v televízii Rossija 24 povedal, že sa pre nasledujúce rokovania teraz pripravuje písomné vyhotovenie piatkovej dohody, aby sa predišlo rôznym výkladom.

„Niekedy sa stane, že ústna dohoda sa interpretuje trochu inak, než to, čo je napísané na papieri,“ uviedol. Ruská strana pošle písomné vyhotovenie dohody Ukrajine aj Európskej komisii.

„Dohodli sme sa, že sa znovu stretneme na budúci týždeň vo štvrtok alebo v piatok, aby sme prerokovali konečnú dohodu,“ dodal minister.

Na Ukrajine nie sú s výsledkami rokovaní o plyne spokojní. Zaznieva to aj z médií. Európska únia sleduje len svoje vlastné energetické záujmy, preto bude súhlasiť s akoukoľvek „politickou“ cenou plynu pre Ukrajinu, uviedol pre ukrajinský ‚Nový región‘ expert na energetiku Valerij Borovik. Treba sa pripraviť na náročnú zimu, dodal. Podľa neho bol postoj Európy očakávaný a Ukrajina sa môže v spore s Ruskom spoliehať len sama na seba.

„Európe je principiálne jedno, na čom sa dohodnú Rusko a Ukrajina. Pre ňu sú dôležité vlastné dodávky plynu. Preto Európa, ktorá slovami hovorí o ochrane európskych a trhových princípov, sa ich často nepridržiava… …Európa sa snaží dohodnúť dodávky plynu pre seba, nepremýšľa o Ukrajine,“ povedal. Podľa neho Európania zabúdajú, že v otázke plynu je Rusko v pozícii agresora a že ruský pezident Vladimir Putin chce ukázať, kto je doma pánom.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina