Česká firma Okin na Ukrajine funguje, z Ruska sa radšej stiahla

Česká outsourcingová skupina Okin nechce odísť z Ukrajiny, aj napriek súčasnej napätej situácii . Uviedol to majiteľ spoločnosti Michal Jelínek. Firma má na Ukrajine hlavnú časť biznisu v Charkove v ruskojazyčnej časti krajiny.

28.09.2014 11:59
debata (9)

Z pohľadu firmy sa podľa Jelínka v krajine nič nezmenilo. „Služby tam fungujú, elektrika beží, voda tečie. My tam skrutkujeme, opravujeme, robíme revízie, upratujeme. Miestne fabriky stále vyrábajú,“ uviedol Jelínek s tým, že jediným problémom je oslabenie ukrajinskej hrivny, kvôli ktorej musí Okin preceňovať svoje miestnej aktíva.

„Až zase za rok či dva hrivna posilní, tak ich naspäť precením,“ povedal. „Ohľadom Ukrajiny som veľmi optimistický a dúfam, že sa tam situácia čoskoro zlepší,“ dodal.

Skupina Okin v minulosti výrazne expandovala. Okrem Česka a Ukrajiny pôsobí v Bulharsku, Švédsku, Rumunsku, Poľsku a od vlaňajška v Srbsku. Aktuálne spoločnosť sleduje príležitosti v ďalších krajinách východnej Európy a tiež na Blízkom východe, kde má Jelínek kontakty zo školy.

Okin podnikal od roku 2008 aj v Rusku, odtiaľ ale pred dvoma rokmi odišiel. „Z Ruska sme sa stiahli preto, že náš biznis model tam nefunguje. V okamihu, keď musíte podplácať úplne každého, vydiera vás úplne každý, a jediná šanca, ako to obísť, je dávať všetkým okolo seba peniaze, tak to jednoducho nejde,“ povedal Jelínek.

Podľa neho skupina na ruskom trhu neuspela ani s tým, čo vie najlepšie – teda so znižovaním prevádzkových nákladov firiem. „My sme firma, ktorá je orientovaná výrazne technologicky. V Rusku však technológia hrá len malú rolu. Tam to v podstate nikoho nezaujíma,“ dodal Jelínek.

Okin Group na českom trhu pôsobí od roku 1993, v roku 2006 sa jediným majiteľom stal Jelínek. Zamestnáva približne 2000 ľudí, z toho cez 1400 v Česku. Obrat skupiny vlani presiahol 1,4 miliardy korún. Okin sa zameriava aj na interné podporné činnosti administratívneho charakteru, napríklad fakturáciu, spracovanie objednávok, vymáhanie pohľadávok či zákaznícky servis. Okin Facility zaisťuje firmám technické služby, ako sú správa a údržba budov, havarijná služba či energetický manažment, a podporné a administratívne služby. Aktuálne sa Okin prostredníctvom dcérskej spoločnosti LCC domácej starostlivosti pustil do domácej zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Ukrajina