Briti majú výhrady k predaju plynových polí DEA Rusom

Veľká Británia má výhrady k predaju spoločnosti DEA, nemeckej ropnej a plynovej divízie spoločnosti RWE, ruským investorom. Informoval o tom v nedeľu magazín Spiegel.

29.09.2014 09:21
debata (4)

Nesúhlas zo strany Veľkej Británie by mohol dohodu zdržať, alebo zastaviť. Magazín bez uvedenia svojich zdrojov uviedol, že britská vláda sa obáva, že by k britským plynovým poliam, ktoré patria spoločnosti DEA, získal prístup ruský oligarcha Michail Fridman. Magazín nešpecifikoval o aké obavy ide. Britské ministerstvo energetiky a klimatických zmien tieto správy nekomentovalo.

Spoločnosť RWE sa na predaji aktív investorom na čele s Fridmanom dohodla v marci. Hodnota transakcie dosahuje 5,1 mld. eur. Predaj aktív už potvrdili regulačné orgány EÚ a taktiež úrady v Nemecku. Potrebný je však aj súhlas krajín, v ktorých má spoločnosť významné pôsobiská.

Spoločnosť RWE v nedeľu uviedla, že jej povolenie od britského ministerstva energetiky a klimatických zmien stále chýba. Spoločnosť informovala, že je neisté, či toto povolenie ministerstvo udelí. Firma RWE zároveň uviedla, že naďalej pracuje na uzavretí transakcie.

Skupina RWE pôsobí aj na Slovensku. Od roku 2003 ovláda 49-percentný podiel v distribučnej spoločnosti Východoslovenská energetika, a. s. (VSE). Zvyšný podiel VSE ovláda Fond národného majetku SR, akcionárske práva však vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Od roku 2008 na slovenskom trhu s plynom pôsobí aj RWE Gas Slovensko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko