Orbán: Plyn pre Kyjev by ohrozil našu energetickú bezpečnosť

Maďarsko nemôže Ukrajine naďalej poskytovať plyn, lebo by to bolo na úkor jeho energetickej bezpečnosti. Podľa agentúry MTI to v pondelok vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

30.09.2014 07:12
debata (10)

Budapešť minulý týždeň oznámila pozastavenie dodávok plynu Kyjevu, ktorý v čase prebiehajúcich rokovaní s Moskvou stále nemá isté, či pokryje všetky svoje potreby v nadchádzajú­cej zime.

„Ukrajinci sa na nás môžu spoľahnúť…, ale nemôžeme pomáhať ostatným, ak by to znamenalo, že sa vzdáme vlastnej energetickej bezpečnosti,“ vyhlásil Orbán. Maďarský operátor plynovodov FGSZ minulý týždeň pozastavil dodávky na Ukrajinu na neurčito s odôvodnením, že musí pokryť odhadované vyššie potreby maďarského vnútorného trhu.

Maďarský plyn, ktorý putoval za východnú hranicu v letnom období, bol pre Ukrajinu vítanou náhradou za prerušené ruské dodávky. Oznámenie Budapešti vyvolalo kritické reakcie ukrajinských médií, ktoré špekulovali, že maďarská vláda ustúpila ruskému nátlaku.

Orbán vyhlásil, že v lete si Maďarsko mohlo pomoc Ukrajine dovoliť, teraz však musí hľadieť aj na vlastné záujmy. Náhradu za ruský plyn podľa neho dostatočne poskytuje Kyjevu Slovensko. Bratislava začala dodávať plyn na Ukrajinu začiatkom septembra, kedy bol medzi oboma krajinami uvedený do prevádzky modernizovaný menší plynovod.

Ukrajina sa v piatok predbežne dohodla s Ruskom na zaplatení časti dlhu za plyn z Ruska, ktoré by opäť malo viesť k otvoreniu plynovodu na Ukrajinu a zabezpečenie dodávok na zimu. Zmluvu, ktorá zodpovedá skôr ruským cenovým predstavám a Kyjev ju považuje za prechodné riešenie, musia ešte potvrdiť vlády oboch krajín.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Ukrajina