Česi sú skeptickí: Cez Ukrajinu v zime plyn nepotečie

Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu do európskych krajín sa počas nadchádzajúcej zimy kvôli bojom na východe Ukrajiny nedajú príliš očakávať. Povedal to v pondelok agentúre Reuters český vládny splnomocnenec pre energetickú bezpečnosť Václav Bartuška.

30.09.2014 07:46
debata (26)

Bartuška pochybuje, že počas zimy vydrží prímerie uzavreté tento mesiac medzi ukrajinskou vládou a proruskými povstalcami. Je tak podľa neho pravdepodobné, že boje v určitej chvíli plyn zablokujú, aj keby sa Kyjev a Moskva dohodli na obnovení jeho dodávok pre Ukrajinu.

„Povedal by som, že by bolo bláznovstvo očakávať túto zimu v tranzite plynu cez Ukrajinu situáciu ako obvykle,“ povedal Bartuška. „Podľa nášho základného scenára počas tejto zimy žiadny plyn tranzitom cez Ukrajinu tiecť nebude,“ dodal pre Reuters.

Rusko v júni zastavilo dodávky plynu Ukrajine pre spor o ceny v situácii, keď Moskva podľa Kyjeva a Západu podporuje vzbúrencov na východe. Tranzit cez Ukrajinu na západ ale pokračuje, aj keď ruský monopolný vývozca plynu Gazprom v posledných týždňoch niektorým krajinám strednej Európy podstatne znížil dodávky cez Ukrajinu. Medzi týmito krajinami je aj Slovensko (viac v článku Z Ruska stále prúdi menej plynu).

Bartuška konštatoval, že Česi si zobrali ponaučenie z rusko-ukrajinského sporu zo začiatku roka 2009, počas ktorého prudko klesli ruské dodávky plynu do Európy. Česko vybudovalo plynovodné prípojky a zásobníky, vďaka čomu má prístup na západné trhy a k ruskému plynu z plynovodu Nord Stream cez Baltické more a Nemecko.

„Pre Českú republiku je absencia tranzitu plynu cez Ukrajinu niečo, s čím dokážeme žiť,“ povedal splnomocnenec. Podľa neho ale môžu mať veľké problémy niektoré krajiny na juhovýchode Európy, najmä Bulharsko a Maďarsko (ďalši informácie v článku Orbán: Plyn pre Kyjev by ohrozil našu energetickú bezpečnosť), a z krajín mimo Európskej únie aj Moldavsko a Srbsko.

Ukrajina a Rusko sa v piatok predbežne dohodli na zaplatení časti ukrajinského dlhu za plyn z Ruska a na zabezpečenie dodávok ruského plynu v tohtoročnej zime (ďalšie informácie v článku Dohodu o plyne si Moskva a Kyjev vykladajú inak, musia to zladiť). V sobotu ale Gazprom varoval pred narušením ruských dodávok do Európy cez Ukrajinu počas tejto zimy a odôvodnil to nízkym stavom ukrajinských zásob. Naznačil tak, že Ukrajina sa zrejme bude pokúšať čerpať z tranzitných dodávok (ďalšie informácie v článku Gazprom: Kyjev má v zásobníkoch málo plynu).

Podľa Bartušku piatkovej dohoda veľa neznamená. „Tranzit cez Ukrajinu nemôžeme očakávať jednoducho preto, že to, čo sa deje, nie je energetická kríza, ale faktická vojna,“ povedal.

Úplné zastavenie ruských dodávok plynu do Európy podľa Bartušku pravdepodobné nie je, pretože by to ťažko poškodilo pozíciu Ruska u jeho veľkých západoeurópskych zákazníkov.

„Asi by to znamenalo pre Európu veľké ťažkosti jednu alebo dve zimy, ale bol by to tiež koniec ruského plynu v Európe, povedal by som, že na celú generáciu,“ uviedol splnomocnenec.

Česko ročne spotrebuje 7 až 8 miliárd kubických metrov plynu a teraz má svoje zásobníky naplnené na 99 percent, čo predstavuje 3,3 miliardy kubíkov. Podľa Bartuška by to na zimu pri určitých núdzových opatreniach malo stačiť, uzavrel pre agentúru Reuters.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #plyn #Ukrajina