Moskva nemôže meniť zmluvu s Kyjevom, odkazuje budúca eurokomisárka

Rusko nebude môcť meniť plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Ukrajinou, uviedla v pondelok nominantka na post eurokomisárky pre obchod Cecilia Malmstromová.

30.09.2014 08:37
debata (24)

„Nedovolím, ak budem vo funkcii potvrdená, ani Európska komisia nedovolí Rusku zmeniť dohodu,“ povedala v Európskom parlamente. „Vyjadrili obavy, mnoho obáv, pokiaľ to môžem posúdiť, väčšina z nich sa týka ekonomiky,“ uviedla nominantka na funkciu eurokomisárky. Vyjadrila pritom nádej, že 15-mesačný odklad realizácie dohody poskytne dostatok času na prekonanie rozporov.

Európsky a ukrajinský parlament v polovici septembra schválili asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej súčasťou je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu. Ustanovenia týkajúce sa vzájomného obchodu mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska bolo však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložené na 31. decembra 2015.

Rusko v pondelok opäť varovalo Ukrajinu, že ak Európska únia alebo Kyjev urobia kroky smerom k prijatiu dohody o voľnom obchode, vyvolá to reakciu zo strany Moskvy. Hovorcu Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko "je pripravené prijať odvetné opatrenia, ak sa implementácia zmluvy bude uskutočňovať v rozpore s predošlými dohodami.“ Moskva hovorí, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou by Rusko poškodila, pretože by to Ukrajine umožnilo exportovať lacnejšie tovary z EÚ do Ruska a znevýhodniť tak domácu produkciu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina