Bez úhrady aspoň 2 miliárd USD plyn na Ukrajinu nepotečie

Rusko stále dúfa, že tento týždeň s Ukrajinou urovná posledné nezrovnalosti ohľadom rozvrhu splátok ukrajinského dlhu za plyn.

30.09.2014 13:02
debata (34)

V kazašskom meste Atyrau to v utorok vyhlásil ruský minister energetiky Alexander Novak. Zdôraznil, že Kyjev musí zaplatiť aspoň časť zo svojho dlhu vo výške 5,3 miliardy dolárov, aby Gazprom mohol dodávky plynu na Ukrajinu obnoviť.

„Z našej strany sme prakticky pripravení postupovať podľa schváleného plánu, čakáme iba na reakciu ukrajinskej strany,“ povedal Novak. Rusko podľa neho trvá na tom, aby Kyjev zaplatil aspoň dve miliardy dolárov na úhradu starých dlhov do obnovenia dodávok plynu a ďalších 1,1 miliardy do konca roka. Ukrajinská strana chce podľa neho platiť v troch splátkach a trvá na tom, aby obnovenie dodávok plynu od termínu úhrady nezáviselo.

Pre Rusko ide podľa Novaka o principiálne otázky. „Je to principiálne vec. Súhlasíme, aby zaplatili 3,1 miliardy dolárov, ale nezhody panujú v termínoch. Do konca týždňa sa snáď dohodneme,“ konštatoval ruský minister. „Pokiaľ ale nezaplatia časť dlhu vo výške dvoch miliárd, o žiadnych dodávkach nemôže byť reč,“ spresnil.

Na zabezpečení dodávok ruského plynu Ukrajine počas nadchádzajúcej zimy sa Novak predbežne dohodol v piatok v Berlíne so svojim ukrajinským kolegom Jurijom Predanom za účasti komisára EÚ pre energetiku Günthera Oettingera (ďalšie informácie v článku Dohodu o plyne si Moskva a Kyjev vykladajú inak, musia to zladiť). Podľa Oettingera bolo dohodnuté, že Ukrajina do konca októbra zaplatí dve miliardy dolárov z dlhu za dodávky ruského plynu z minulosti. Ďalších 1,1 miliardy dolárov potom zaplatí do konca roka.

Po uhradení týchto súm bude Rusko Ukrajine v zime dodávať plyn – päť miliárd metrov kubických plynu s opciou na ďalší odber, ak to bude počasie vyžadovať. Na základe dohody by mala Ukrajina platiť za odobratý plyn 385 dolárov za 1000 metrov kubických.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina