iPhonu 6 sa otvára Čína, dostal súhlas úradov

Spoločnosť Apple bude môcť od polovice októbra predávať svoje nové inteligentné telefóny iPhone 6 v Číne.

30.09.2014 14:42
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, smartfón, Apple Foto:
iPhone 6 sa od 19. septembra začal predávať v deviatich krajinách, ďalšie pribudnú do konca roka.
debata

Povolenie od tamojších regulačných úradov dostala potom, čo uistila vládu v Pekingu, že v novom prístroji nie sú „zadné vrátka“, ktorými by sa k používateľským dátam mohli dostať cudzie vládne organizácie. Čína je pre americkú spoločnosť jedným z najväčších trhov.

V Spojených štátoch a v niekoľkých ďalších vybraných krajinách začal Apple svoje nové telefóny iPhone 6 a iPhone 6 Plus predávať 19. septembra. Zhruba dva týždne je novinka k dispozícii aj na čínskom čiernom trhu. Samotný Apple ale oficiálny dátum začiatku ich predaja v Číne spočiatku neuvádzal. Spoločnosť sa pritom v minulosti opakovane zmieňovala o význame Číny, ktorá je najväčším trhom so smartfónmi na svete.

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií v utorok na svojom webe uviedlo, že dalo súhlas na použitie iPhonu 6 v čínskych sieťach. Predchádzalo tomu uistenia americkej firmy, že „v žiadnom výrobku ani službe nikdy nevytvorila takzvaná zadné vrátka pre vládne subjekty akejkoľvek krajiny a navyše tak nikdy neurobí“, uviedlo podľa agentúry AP ministerstvo vo vyhlásení.

Čínski komunistickí lídri majú obavy z využívania zahraničných technológií v Číne, a to predovšetkým kvôli bezpečnosti. Banky a veľké spoločnosti dostali nariadené obmedziť použitie zahraničných technológií informačnej bezpečnosti.

Čínska štátna televízia CCTV tento rok označila prístroje iPhone od Applu za hrozbu pre národnú bezpečnosť pre funkciu týchto telefónov, ktorá umožňuje sledovať a zaznamenávať polohu používateľa v určitom čase. Americká firma tvrdí, že dáta o polohe telefónu zostávajú v prístroji a poprela, že by s nejakou zahraničnou vládou spolupracovala na vytvorení metódy takzvaných zadných vrátok. Apple začne novinku v Číne predávať 17. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #iPhone #USA