Deficit bude vyšší, ale pod trojpercentnou hranicou

Rezort financií upravil odhad vývoja deficitu na tento rok. Rozpočtový cieľ vlády stanovili v rámci rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 v podobe deficitu verejnej správy pre tento rok vo výške 2,64 % hrubého domáceho produktu (HDP). Po zapracovaní septembrovej makroekonomickej a daňovej prognózy do aktuálne dostupných údajov o pozitívach a rizikách vývoja rozpočtu verejnej správy v roku 2014 by deficit rozpočtu verejnej správy mohol podľa ministerstva financií (MF) dosiahnuť úroveň 2,93 % HDP.

30.09.2014 17:36
debata

Vyplýva to zo správy o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií, ktorú v pondelok per rollam (písomným hlasovaním) schválila vláda.

Aktuálna očakávaná skutočnosť rozpočtu verejnej správy na tento rok oproti očakávaným hodnotám z polovice augusta prináša podľa zverejnených informácií na jednej strane zlepšenie predikcie celkových daňových príjmov verejnej správy vrátane odvodov do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní. Na druhej strane však obsahuje zhoršenia v rozpočtoch samospráv, verejného zdravotného poistenia. Taktiež obsahuje predpokladané výsledky auditov orgánu auditu k zisteniam Európskej komisie.

Negatívnym faktorom je aj zmena v štátnom výkazníctve. Vývoj verejných financií je okrem bežných faktorov vplývajúcich na ich vývoj ovplyvnený aj zavedením novej metodiky vykazovania európskych štatistických štandardov, ktorá nadobudla účinnosť v septembri 2014.

V správe sa zároveň konštatuje, že rast HDP v druhom štvrťroku pokračoval v solídnom tempe a dosiahol 2,5 % medziročne. Medzikvartálne tempo rastu sa mierne znížilo v sezónne očistených údajoch na 0,6 %. V úlohe ťahúňa ekonomického rastu pokračuje podľa MF domáci dopyt, ktorý dosiahol najvyššiu dynamiku rastu od prepuknutia krízy v 2008. Na druhej strane však spomalil export.

Rast domáceho dopytu prispel podľa MF k výraznému rastu zamestnanosti. Medziročne sa počet zamestnaných podľa štatistického výkazníctva zvýšil o 1,2 % a stlačil tak mieru nezamestnanosti na 13,2 %. Priemerná nominálna mesačná mzda v národnom hospodárstve narástla v druhom kvartáli 2014 o 4,8 % na 857 eur a vzhľadom na stabilnú cenovú úroveň vzrástla v druhom kvartáli aj reálna mzda medziročne rovnako o 4,8 %. Reálne mzdy budú v roku 2014 rásť podľa ministerstva financií najrýchlejšie od roku 2007.

Od začiatku roka pozoruje MF mimoriadne nízke rasty cien vo všetkých komponentoch spotrebného koša. Inflácia potravín, energií a regulovaných cien sa aj v najbližších mesiacoch udrží na nízkych hodnotách. Čistá inflácia sa bude postupne oživovať v reakcii na rýchlejší rast miezd v ekonomike. Medziročný rast spotrebiteľských cien sa bude v tomto roku pohybovať podľa rezortu financií na úrovni 0,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #HDP