MMF: Globálne nerovnováhy sa od krízy výrazne zmiernili

Nerovnováhy v obchodných a investičných tokoch sa od obdobia svetovej finančnej krízy výrazne zmiernili.

30.09.2014 21:09
debata (5)

Globálna nerovnováha vyjadrená mierou deficitov a prebytkov obchodnej a platobnej bilancie celkovo klesla zo svojho maxima pred ôsmimi rokmi zhruba o tretinu. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond v analytickej kapitole svojej polročnej správy World Economic Outlook. Celú správu fond zverejní o týždeň.

Znížená miera globálnej nerovnováhy by mala v nasledujúcich rokoch pretrvať, predpovedal fond. Upozornil ale na niektoré krajiny, ktorých deficit bežného účtu by sa mohol vo zvyšku tohto desaťročia zvyšovať, čo môže ich ekonomiky ohroziť náhlym zvratom v prílive kapitálu. Podľa MMF ide napríklad o Brazíliu alebo Turecko.

V rokoch pred finančnou krízou 2007–2009 sa mnohí investori a vládni činitelia najviac báli rastúcich nerovnováh v obchode medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorá je najväčším veriteľom USA. Vládli obavy, že krajiny s vysokými deficitmi na čele s USA ohrozuje hrozba prudkého a náhleho zvratu v tokoch kapitálu, ak investori stratia dôveru v zdravie týchto ekonomík a ich schopnosti splácať záväzky. Keby sa investori od takých krajín odvrátili, viedlo by to k pádu ich mien a ku kríze.

Po kríze, ktorá vznikla z úplne iných príčin, poverila skupina najvýznamnejších svetových ekonomík G20 menový fond, aby posilnil monitorovanie svetovej ekonomiky a náležite varoval pred nebezpečnými nerovnováhami.

„Zmiernenie rozsiahlych nerovnováh v kapitálových tokoch znížilo systémové riziká pre globálnu ekonomiku,“ konštatoval MMF. Nerovnováhy sa podľa správy teraz už tiež menej koncentrujú vo veľkých ekonomikách, teda v USA s deficitmi a Číne a Japonsku s vysokými prebytkami. To tiež znížilo riziká náhlych zvratov v tokoch kapitálu.

Podľa fondu sa z veľkých svetových krajín v najbližších rokoch podstatnejšie zhorší vonkajšia pozícia len Spojeným štátom. Aj napriek tomu je pravdepodobnosť, že by americký dolár stratil štatút rezervnej meny, ešte nižší ako pred ôsmimi rokmi, uviedol fond. Podľa jeho údajov sa dolár v rezervách centrálnych bánk vo svete nachádzal v druhom štvrťroku na úrovni 60,6 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF