Dodávky ruského plynu klesli už o polovicu

Na Slovensko prúdi z východu o polovicu menej plynu. Objednávky štátneho Slovenského plynárenského priemyslu ruská strana neplní. Tri týždne trvali obmedzenia dodávok v rozsahu od 10 do 25 percent a v pondelok sa zvýšili až na 50 percent.

01.10.2014 15:15 , aktualizované: 19:30
plyn, Gazprom, potrubie, Nefť Foto: ,
debata (291)

Slovensko zatiaľ neobmedzuje dodávky plynu pre domácnosti ani priemysel. Vláda podľa premiéra Roberta Fica ani nepočíta s takým vývojom, že by sa mal zhoršiť komfort obyvateľov v odbere plynu. Premiér argumentuje plnými podzemnými zásobníkmi plynu, ako aj možnosťou reverzných tokov z Česka.

Rusi tvrdia, že obmedzené dodávky sú technickým problémom. Podľa premiéra Fica je to inak. „Plyn sa stal predmetom politického súboja,“ hovorí Fico.

Rusko k výrazným plynovým obmedzeniam pristúpilo zároveň s oznámením, že tento týždeň už Rusi nemienia rokovať o cenách plynu pre Ukrajinu.

Diskusiu oboch krajín sprostredkovala Európska komisia v záujme toho, aby sa na Ukrajine mohlo začať kúriť a nezastavil sa v zime tranzit ruského plynu podobne, ako to bolo v roku 2009. Napriek vyhrotenej situácii premiér Fico počíta s tým, že od januára či apríla 2015 plyn pre slovenské domácnosti zlacnie.

„V tomto prípade ide o pohrávanie sa s plynom a nie o jeho nedostatok. Na trhoch sa neobjavili žiadne náznaky zdražovania plynu,“ tvrdí Fico.

V skutočnosti však plyn na trhoch už dražie, ale jeho cena ešte nie je príliš vysoká. Len čo sa dodávky ruského plynu znížili až o polovicu, SPP podľa premiéra nakúpil mimoriadne na spotovom trhu objem zemného plynu, ktorý postačuje na pokrytie dennej spotreby.

Cena na spotovom trhu, kde sa spravidla predávajú prebytky, je aj v súčasnej vyhrotenej situácii stále zrejme mierne nižšia, ako sú ceny v dlhodobých kontraktoch.

Podľa dlhodobých zmlúv by mal SPP kupovať plyn z Ruska za niečo menej, ako je suma 380 dolárov za tisíc kubíkov, čo je v prepočte asi 28,60 eura za jednu MWh energie z plynu. Podobné ceny v lete hlásili aj iné európske krajiny. Keď sa však pozrieme na vývoj na nemeckom spotovom trhu, cena zemného plynu za posledný mesiac výrazne rastie.

„Momentálne stojí jedna MWh energie z plynu 22,39 eura. Na začiatku septembra bola cena 19,2 eura/MWh. Za mesiac sa spotová cena zvýšila o 17 percent,“ približuje vývoj komoditný analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Ak by sa situácia v dodávkach plynu ešte viac vyhrotila, cena na spotovom trhu by sa podľa analytikov mohla aj zdvojnásobiť a potom by pre obchodníkov boli výhodnejšie dlhodobé zmluvy.

Rast ceny plynu na trhoch Rusom môže vyhovovať v prípade, že nebudú predávať nižšie objemy. V prípade Slovenska je možné, že Rusi môžu poslať do Nemecka viac plynu cez plynovod Nord Stream na dne Baltického mora. Z pohľadu Slovenska je dôležité, aby bolo v Európe dosť plynu. Ak by sa však popri dodávkach plynu z Ukrajiny na Slovensko znižoval aj objem tranzitovaného plynu pre západné krajiny, Slovensko by na to doplatilo cez znížené zisky z prepravných poplatkov. To sa podľa odborníka aj môže stať. Je bláznovstvom očakávať, že plyn cez Ukrajinu počas tejto zimy potečie ako zvyčajne, vyhlásil Václav Bartuška, splnomocnenec českej vlády pre energetickú bezpečnosť.

Slovensko však neočakáva, že plyn z Ruska do Európy nepríde vôbec. „Dal som ešte raz spracovať všetky scenáre od ďalšieho zníženia dodávok až po úplné zastavenie dodávok. Určite by bola situácia komplikovanejšia, ak by došlo k úplnému zastaveniu plynu z Ruskej federácie. Ale išlo by o také hospodárske škody na oboch stranách, že k takému kroku by určite nemalo dôjsť,“ dodal v stredu Robert Fico.

Premiér už oslovil slovenských veľvyslancov v najvýznamnejších krajinách, aby ich informovali o vývoji situácie s dodávkami plynu.

„Predovšetkým chceme koordinovať túto situáciu s Európskou komisiou, kde nevylučujem, že budeme vyvíjať tlak aj na osobné stretnutia, pretože Slovensko bude potrebovať spoluprácu v európskom priestore,“ uviedol Fico.

Slovensko pritom naďalej posiela plyn reverzne na Ukrajinu, aj keď Slovensko za to čelí kritike zo strany Ruska. Podľa energetického analytika Karla Hirmana platí, že ak Slovensko „mimoriadne nakupuje plyn na spotovom trhu, znamená to, že má problém s dodávkami plynu. Nie je to náznak diverzifikácie“. Podľa neho v súčasnej situácii na ruského dodávateľa nie je spoľahnutie. „Gazprom ukázal, že je neseriózny dodávateľ, nie je naň spoľahnutie,“ hovorí Hirman. Podľa neho ak plynári chcú byť serióznym dodávateľom, musia zabezpečiť dodávky tak, aby „neznervózňovali svojich zákazníkov“. „Tým, že vláda SPP odkúpila, nesie zodpovednosť,“ dodáva.

Pôvodný materiál sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

291 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn