Ukrajinský Naftogaz nesplatil včas dlhopisy za 1,6 miliardy USD

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz nesplatila včas dlhopisy v sume 1,6 mld. USD.

01.10.2014 17:44
debata (27)

Cena derivátov CDS (credit default swap) na poistenie záväzkov ukrajinskej vlády sa podľa údajov agentúry Markit zvýšila o 30 bázických bodov na 1 322 bázických bodov, čiže najvyššie od záveru februára. Vláda je totiž garantom týchto dlhopisov Naftogazu.

Kyjev v stredu investorov ubezpečil, že dlhopisy sa čoskoro uhradia. Splatné boli 30. septembra a teraz plynie desaťdňová lehota. Ukrajinská centrálna banka potvrdila, že dlhopisy ešte neboli splatené a uviedla, že Naftogazu predá devízy, aby mohol vlastníkov dlhopisov vyplatiť. Premiér Arsenij Jaceňuk na zasadaní vlády povedal, že vláda spolu s Naftogazom začala procedúru uhrádzania sumy 1,67 mld. USD. „Celá suma sa splatí,“ uviedol.

Účastníci trhu sú však voči ukrajinskej vláde kritickí. „Mali dostatok času zorganizovať túto platbu,“ povedal Tim Ash, analytik Standard Bank. Analytici uviedli, že vládna garancia na dlhopisy sa začne uplatňovať po uplynutí desaťdňovej lehoty. Potom by nasledovala dodatočná lehota 25 dní na to, aby dlhopisy splatila vláda.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina #Naftogaz