Kažimír ide k Babišovi, šesť ministrov si pohovorí aj o DPH

V Prahe sa vo štvrtok koná schôdzka ministrov financií Nemecka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovenska a Českej republiky.

02.10.2014 08:59
debata (2)

Stretnutie organizuje český minister financií Andrej Babiš. Hlavnými témami rokovania budú dane, boj proti daňovým únikom, výmena informácií v daňovej oblasti a možnosti vzájomnej spolupráce.

Zasadnutie sa koná v rámci návštevy nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho v Česku. Babiš už skôr uviedol, že by chcel rokovať o možnosti plošného zavedenia takzvaného režimu prenesenia daňovej povinnosti pri dani z pridanej hodnoty v celej EÚ. Tento návrh Babiš predniesol už v júni na rokovaní so svojimi kolegami z krajín EÚ. Chcel, aby si únia systém v určitom období vyskúšala u všetkých tovarov a služieb. Európska komisia však návrh odmietla.

Pri prenesení daňovej povinnosti, známej ako reverse charge, by výšku DPH doplnil a priznal odberateľ, zatiaľ čo pri štandardnom predaji priznáva DPH predajca. Má to brániť podvodom. Opatrenie sa netýka koncových drobných spotrebiteľov, ale je to opatrenie na úrovni platcov DPH, teda firiem a podnikateľov.

Ďalšími témami rozhovorov bude súčasný vývoj v EÚ so zameraním na investície a štrukturálne reformy s cieľom podporiť hospodársky rast a zamestnanosti. Ministri by mali hovoriť aj o zdanení, prevádzkovanie a reguláciu lotérií, predovšetkým internetových hier, sankciách EÚ voči Rusku alebo skúsenostiach z auditu fondov EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #Peter Kažimír #Andrej Babiš