V priemyselnej zóne Pradiareň v Kežmarku začnú vyrábať

Priemyselná zóna Kežmarok-Pradiareň onedlho ožije. „V ruskej firme Institute Europharm sa končia prípravné práce. Firmu plánujú otvoriť v januári, najneskôr februári 2015. Momentálne sa robí nábor zamestnancov a dokončuje sa technológia,“ informoval primátor Kežmarku Igor Šajtlava.

02.10.2014 10:35
debata

V prvej etape by malo vo firme nájsť prácu 70 až 80 zamestnancov. Podľa pôvodných zámerov sa mala začať druhá etapa rozvoja firmy v roku 2016 a v Kežmarku by sa mal vyrábať už konečný produkt. Počet zamestnancov by sa tak mal zvýšiť na 300. Spoločnosť Institute Europharm bude v Kežmarku vyrábať prípravok, ktorý sa používa pri chemoterapii. Výška investície ruskej firmy Institute Europharm v Kežmarku do pozemkov a výstavby objektov predstavovala podľa Šajtlavu približne sedem miliónov eur. Ďalších približne päť miliónov eur investuje firma do technológií.

„V súčasnosti je to okolo 12 až 13 miliónov eur,“ uviedol primátor. Mesto Kežmarok predalo ruskej spoločnosti v priemyselnej zóne pozemok s rozlohou 2,3 hektára. Podľa primátora spoločnosť zatiaľ nezaznamenala väčšie problémy pri nábore pracovníkov. Okrem robotníckych profesií zháňa firma aj kvalifikovaných pracovníkov, hlavne z odboru chemický laborant. "Tam trochu problémy sú, ale verím, že to zvládnu,“ dodal primátor.

Okrem ruskej spoločnosti Institute Europharm otvorí v kežmarskej priemyselnej zóne svoju prevádzku ďalší investor. Ide o belgickú firmu Deltrian Slovakia, ktorej mesto predalo pozemok s rozlohou približne tri hektáre, kde stavia novú výrobnú halu. Spoločnosť momentálne pôsobí vo Veľkom Slavkove a celú výrobu plánuje presťahovať do Kežmarku. „Predpoklad je, že s výrobou firma začne na jar budúceho roka. V tejto firme pracuje okolo 120 zamestnancov a plánuje sa rozšíriť o ďalších 60 ľudí,“ uviedol primátor. Firma sa zaoberá výrobou filtrov do ventilačných zariadení.

V Priemyselnej zóne Kežmarok-Pradiareň ostáva voľný ešte jeden plne vybavený pozemok s rozlohou 1,3 hektára. V prípade záujmu investorov má mesto Kežmarok pripravených v tejto lokalite ďalších desať hektárov za železničnou traťou. Ostáva tu dobudovať len prejazd cez železničnú trať. „Rokovali sme s viacerými investormi. Časť z nich sme odriekli vzhľadom na to, že išlo o ťažký priemysel. Budeme čakať ďalej,“ dodal primátor.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #kežmarok