Ukrajinská ekonomika výrazne klesne

Ukrajinská ekonomika tento rok pravdepodobne klesne o osem percent. Predpovedala to vo štvrtok Svetová banka.

02.10.2014 13:36
debata (23)

Ďalší pokles ekonomiky môže nastať aj v budúcom roku. Doteraz Svetová banka počítala s rastom. Najnovší horší odhad inštitúcia spája s dôsledkami bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami na priemyselnom východe krajiny. Konflikt vo štvrtok podľa ukrajinských síl napriek prímeriu pokračoval bojom o letisko v Donecku.

Banka doteraz predpokladala, že ukrajinský hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zníži o päť percent. Pre budúci rok počítala s návratom k rastu na úrovni 2,5 percenta. V najnovšom odhade predpokladá pokles o percento.

„Narušenie ekonomickej aktivity na východe malo za výsledok výraznejší pokles HDP,“ uviedol podľa agentúry Reuters predstaviteľ Svetovej banky pre Ukrajinu Qimiao Fan.

Konflikt medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami ťažko doľahol predovšetkým na výrobu ocele, chemikálií a ťažbu uhlia v priemyselných oblastiach Donecka a Luhanska. Oba regióny sa podľa Fana na ukrajinskom hrubom domácom produkte podieľajú zhruba 16 percentami, na ukrajinskej priemyselnej výrobe zhruba štvrtinou a na vývoze 27 percentami. V poľnohospodárstve je ich podiel zhruba sedem percent.

Ukrajinská centrálna banka očakáva v tomto roku pokles ukrajinskej ekonomiky až o desať percent, Medzinárodný menový fond o 6,5 percenta a Kyjev o šesť percent, podotkol Reuters.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina