Na Váhostav je aj konkurz, prednosť by mala mať reštrukturalizácia

Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s., ktorá koncom minulého týždňa požiadala súd o ochranu pred veriteľmi, chce zároveň cez súd dosiahnuť aj prerušenie nedávno začatého konkurzného konania na jej majetok.

02.10.2014 15:50
debata

Dôvodom tejto žiadosti je vypracovanie reštrukturali­začného posudku. „Rozhodnutie súdu o začatí reštrukturali­začného konania má prednosť pred samotným vyhlásením konkurzu na majetok spoločnosti,“ informoval vo štvrtok agentúru SITA advokát a správca Štefan Dedák zo spoločnosti DEDÁK & Partners, s.r.o., ktorá poskytuje právnické služby aj pri reštrukturali­záciách a konkurzoch.

Proces reštrukturalizácie spoločnosti považuje Dedák pre veriteľov Váhostavu za výhodnejší. „A to z toho dôvodu, že v zmysle zákona o konkurze a reštrukturalizácii musia byť pohľadávky veriteľov v reštruktura­lizácii podľa reštrukturali­začného plánu uspokojené vo vyššej miere, ako by boli uspokojené v prípade vyhlásenia konkurzu,“ uviedol.

Váhostav sa chce reštrukturali­záciou, čiže odpísaním časti svojich záväzkov voči veriteľom, vyhnúť hrozbe konkurzu. Žiadosť o ochranu pred veriteľmi zdôvodnil tým, že sa s viacerými veriteľmi definitívne nedohodol na splácaní ich pohľadávok a tí ho tlačia do konkurzu. Reštrukturalizáciu považuje spoločnosť v tejto situácii za jedinú možnosť na svoju záchranu. Konkurzné konanie na majetok Váhostavu začal súd na návrh žilinskej firmy Energy Pro, s.r.o., ktorá má voči Váhostavu pohľadávku takmer 50 tis. eur.

Spoločnosť je povinná v lehote šesťdesiat dní od prerušenia konkurzného konania predložiť súdu návrh na povolenie reštrukturalizácie spolu s predmetným reštrukturalizačným posudkom. Poverený správca v ňom podľa advokáta zhodnotí finančnú a obchodnú situáciu spoločnosti. „Pre spoločnosť bude rozhodujúce, či správca na základe zistených skutočností reštrukturalizáciu spoločnosti v reštruktura­lizačnom posudku odporučí ako vhodný spôsob riešenia existujúceho úpadku alebo nie,“ priblížil Dedák. „Správca reštrukturalizáciu odporučí len vtedy, ak spoločnosť spĺňa všetky predpoklady požadované zákonom,“ dodal.

Súčasný stav podnikateľského prostredia na Slovensku považuje senior partner firmy DEDÁK & Partners za kritický. Čoraz viac spoločností totiž čelí finančným ťažkostiam, ktoré si vyžadujú nevyhnutné a často krajné riešenia. „Jednou z možností, ako sa takéto spoločnosti z finančných problémov môžu dostať, je aj proces reštrukturalizácie, ktorý má na veriteľov z ekonomického hľadiska lepší dopad ako samotný konkurz,“ tvrdí Dedák. Zdôraznil, že nie všetky spoločnosti sa dostanú do týchto nepriaznivých situácii vlastným pričinením, a preto si podľa neho zaslúžia dostať druhú šancu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Váhostav