Chýbajúci plyn sme nakúpili na Západe

Slovensko nahradilo výpadky dodávok ruského plynu z iných zdrojov. Od 5. septembra k nám prúdi menej plynu z východu.

02.10.2014 16:11 , aktualizované: 20:00
debata (145)

Posledné dva dni sa obmedzenia vyhrotili a boli až na polovičnej úrovni, konkrétne vo štvrtok dosiahli 51,5 percenta.

Štátny SPP na to najprv reagoval tým, že plyn dokúpil na spotovom krátkodobom trhu v Rakúsku a vo štvrtok informoval aj o novej päťročnej zmluve s nemeckým E.ON Global Commodities o denných dodávkach v objeme dvoch miliónov kubíkov, a to v období najvyššej spotreby.

K problematike vo štvrtok mimoriadne zasadla vláda. Tá prebrala viaceré možné scenáre. Premiér Robert Fico tvrdí, že ľudia by nemali zostať bez plynu.

„Plynu je na trhu dostatok, ale používa sa ako politický nástroj. Musíme prijať technické opatrenia pre bezpečné dodávky plynu obyvateľstvu aj priemyslu,“ povedal Fico.

„Dobre viete, odkiaľ plyn tečie“. Odpoveď premiéra Roberta Fica na otázku či môže jasne pomenovať, kto používa plyn ako politický nástroj.

Vláda nesúhlasí s postojom ruského Gazpromu, že obmedzenia sú len výsledkom technických okolností. Rusko obmedzilo dodávky plynu po tom, čo EÚ zosilnila sankcie voči Moskve za jej sympatizujúci postoj k separatistom, ktorí bojujú na Ukrajine. Špekuluje sa, že ide o prvý krok k tomu, aby sa tok plynu cez Ukrajinu zastavil úplne a krajina tak zostala cez zimu bez ruského plynu (ďalšie informácie v článku Osud Ukrajiny má v rukách počasie).

Vláda vo štvrtok analyzovala, či sme schopní zvládnuť, ak sa na mesiac či tri mesiace zastaví tok plynu cez Ukrajinu, alebo sa na dané obdobie úplne prerušia všetky trasy dodávok ruského plynu do Európy.

„Na všetky tieto scenáre máme spolu s Európskou komisiou odpovede a SPP je pripravený na to, aby sme tieto scenáre zvládli,“ tvrdí premiér Fico.

V Rakúsku kúpil SPP plyn pre posledný kvartál tohto roka a prvý štvrťrok roka 2015. V podzemných zásobníkoch na Záhorí majú plynári momentálne vyše 1,5 mld. kubíkov plynu a vtláčanie plynu bude pokračovať až do konca októbra, potom sa plyn zo zásobníkov má čerpať. V prípade potreby môžeme ešte diskutovať s inými firmami, ktoré na Záhorí skladujú asi 0,5 mld. kubíkov plynu.

Slovensko má cez Česko prístup k plynu aj na spotovom trhu v Nemecku. Do Nemecka sa ruský plyn dodáva aj cez plynovod Nord Stream na dne Baltického mora, ktorý je v poslednom období vyťaženejší.

Nový kontrakt s E.ON Global Commodities nahrádza zmluvu podpísanú medzi SPP a E.ON Ruhrgas po plynovej kríze v roku 2009. Oproti pôvodnému kontraktu zmluva podľa SPP ponúka výhodnejšie podmienky v podobe väčšieho denného pevného výkonu s miestom dodania v rakúskom Baumgartene.

„Nad rámec existujúcich nástrojov sme prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní pre našich zákazníkov zabezpečiť vyše 30 percent štandardnej dennej spotreby z nezávislých zdrojov, a tým výrazne znížiť našu závislosť od dodávok z východu ako jediného zdroja zemného plynu,“ dodal predseda Predstavenstva SPP Štefan Šabík.

Pôvodný materiál sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina