Plynovod medzi Maďarskom a Slovensko prejde do rúk štátu

Maďarská vláda prevezme plnú kontrolu nad akciami spoločnosti Magyar Gaz Tranzit, ktorá zabezpečuje plynovodné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom.

04.10.2014 16:46
debata (1)

Ovládnutie firmy prostredníctvom spoločnosti pre správu národného majetku (MNV) označila za otázku „národného strategického záujmu“. Podľa oznámenia v oficiálnom vládnom vestníku si tento krok vynútila legislatíva Európskej únie, ktorá členským štátom prikazuje vlastnícky oddeliť výrobu a distribúciu energií. Informovala o tom v piatok agentúra MTI.

Kľúčovými akcionármi v Magyar Gaz Tranzit sú štátna energetická spoločnosť MVM a štátom kontrolovaná banka MFB prostredníctvom divízie MFB Invest. Tie firmu kontrolujú rovným dielom takmer 50 %, zostávajúci malý balík akcií drží samospráva v meste Hévíz neďaleko jazera Balaton. Transakcia označená za národný strategický záujem nepodlieha preskúmaniu protimonopolným úradom krajiny. Po jej zavŕšení má vlastnícke práva v spoločnosti Magyar Gaz Tranzit vykonávať maďarské ministerstvo vnútra. S uvedením pripojenia do komerčnej prevádzky sa podľa MTI počíta začiatkom budúceho roka.

Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 4,38 miliardy kubických metrov má dĺžku 110,7 kilometra. Z toho 92,1 kilometra je na území Maďarska a 18,6 kilometra na slovenskom území. Výstavba plynovodu vyšla na 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane asi 21 miliónov eur. Projekt podporila aj Európska únia, a to v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu sumou 30 miliónov eur.

Slovensko-maďarské plynovodné prepojenie by malo byť časťou celého severo-južného prepojenia, ktorý má spájať LNG terminály v Chorvátsku a Poľsku a prechádzať všetkými krajinami Visegrádskej štvorky a Chorvátskom. Slovensko tak získa prístup k plánovaným južným plynovým koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa prístup k západoeurópskym plynovým sieťam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn