Elektrárne majú nový termín pre Mochovce. Tretí kvartál 2016

Slovenské elektrárne zverejnili aktuálne termíny dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO).

07.10.2014 13:37
debata (6)

Ako uviedol na stretnutí s novinármi šéf dostavby mochoveckých blokov Giancarlo Aquilanti, s komerčnou prevádzkou tretieho bloku by sa malo začať v treťom kvartáli roku 2016. Štvrtý blok by mali uviesť do prevádzky následne v roku 2017. Tretí blok je v súčasnosti dostavaný na takmer 80 % a štvrtý na 60 %. "Na treťom bloku sa v súčasnosti začal proces spúšťania,“ dodal Aquilanti.

Dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce sa mala podľa pôvodných plánov ukončiť v roku 2012, respektíve 2013. Neskôr Slovenské elektrárne, ktoré jadrový bloky dostavujú, aktualizovali termíny dostavby na roky 2014 a 2015. Najviac zdržala dostavbu mochoveckých blokov implementácia nových bezpečnostných vylepšení. Elektrárne urobili zhruba sto tisíc nových projektových dokumentov. "Do projektu sme zaviedli množstvo inovácii. Zaviedli sme napríklad manažment ťažkých havárií. Vykonali sme záťažové skúšky po havárii v japonskej Fukušime a následne sme poznatky implementovali do projektu. Taktiež sme vybudovali nový bezpečnostný, riadiaci a kontrolný systém. Celkovo sme urobili 170 projektových zmien,“ doplnil Aquilanti. V tomto roku by sa mala ukončiť implementácia všetkých nových prvkov.

Meškanie dostavby ovplyvnili aj ďalšie faktory. Podľa Aquilantiho si dostavba jadrových blokov vyžiadala dlhý čas na prípravu, musela sa urobiť veľká revízia projektu. "Nemohli sme kopírovať prvý a druhý mochovecký blok, keďže išlo o iný, nový projekt,“ dodal Aquilanti. Jedným z dôvodov meškania dostavby Mochoviec bol aj nedostatok jadrových odborníkov, keďže pätnásť rokov sa na podobnom jadrovom projekte na Slovensku nepracovalo.

Podľa generálneho riaditeľa Slovenských elektrární Lucu D'Agneseho pre dodržanie nových termínov dostavby bude potrebné schváliť dodatočné prostriedky na dostavbu akcionármi. "Nový rozpočet musí byť schválený, aby sme sa vyhli ďalšiemu meškaniu respektíve, aby sme neohrozili takto významný projekt. Ak sa rozpočet schváli, považujeme najnovšie dátumy dostavby za reálne,“ dodal D'Agnese. Šéf elektrární však nechcel zatiaľ konkretizovať, koľko dodatočných prostriedkov si dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce vyžiada. Nateraz je známa a akcionármi schválená suma na dostavbu vo výške 3,8 miliardy eur. "Doteraz nový rozpočet nebol schválený. Stále to analyzujeme s akcionármi. Nie sme pripravení zverejniť tieto informácie skôr, ako to urobia spoločne naši dvaja akcionári,“ povedal D'Agnese.

Elektrárne každým dňom očakávajú príchod kontrolórov z Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ), ktorých posiela parlament. Tí sa majú zamerať práve na dostavbu mochoveckých blokov. Podľa šéfa elektrární kontrola nebude mať žiadny vplyv na harmonogram dostavby. "Nebojíme sa toho. Naše rozhodnutia už kontrolovalo množstvo orgánov, vrátané vládnych. Takže si nemyslíme, že by to malo mať akýkoľvek vplyv na projekt,“ uviedol D'Agnese.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Na dostavbe pracovalo počas špičky 5 200 ľudí v 150 dodávateľských spoločnostiach. Slovenské firmy sa na dostavbe podieľali 54 %. Nasledovali české spoločnosti s podielom 21 % a talianske s 10-percentným podielom. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať výkon približne tisíc megawattov.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel