Sme má zmeniť majiteľa, peniaze mu poskytla Penta

Po vstupe investičnej skupiny Penta do SPOLOČNOSTI 7 PLUS a TREND Holding sa schyľuje k zmene vlastníckej štruktúry ďalšieho média. Tento týždeň Penta a tlačová agentúra SITA zverejnili spoločné stanovisko o možnej kúpe polovičného podielu vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva denník Sme.

10.10.2014 18:27
Noviny, denníky, tlač Foto:
Vstup novej spoločnosti do Petit Pressu, za ktorou stojí ako investor Penta, vyvolal odpor redakcie Sme. /Ilustračné foto/
debata (218)

Redakcia denníka nechce, aby sa novým investorom v Petit Presse stala skupina Penta, ktorá sa často spomína v údajnom spise Gorila.

Nemecký akcionár Rhenische Post má 50-percentný podiel v Petit Presse. Druhú polovicu vlastní Prvá slovenská investičná skupina (PSIS) Petra Vajdu. Práve vo štvrtok uplynula lehota, počas ktorej si mohla PSIS uplatniť predkupné právo a rozhodnúť sa, či kúpi podiel od nemeckých akcionárov.

Spoločnosť SITA už pred niekoľkými mesiacmi začala rokovania o kúpe polovičného podielu s nemeckou vydavateľskou skupinou. V auguste rokovania uzatvorili podpísaním kúpnej zmluvy. Penta sa podieľa na financovaní kúpnej ceny a je finančným partnerom spoločnosti SITA.

Podľa nepotvrdených informácií sa PSIS zrejme pokúsi zvýšiť svoj podiel v Petit Presse. Podľa portálu medialne.sk. by malo ísť asi o desať percent. To znamená, že spoločnosť SITA, za ktorou v tomto biznise stojí Penta, by mala 40 percent a Peter Vajda a jeho PSIS 60 percent. O zmenách vlastníkov vydavateľa denníka Sme sa hovorí už dlhšie. V septembri portál motejlek.com informoval, že Penta sa dohodla s nemeckým vydavateľstvom na cene za polovičný podiel v Petit Presse. Portál odhadol, že cena by mala byť vo výške 15 miliónov eur.

Redaktori Sme pohrozili výpoveďou

Vstup novej spoločnosti do Petit Pressu, za ktorou stojí ako investor Penta, vyvolal odpor redakcie Sme. Tá v piatok na svojom spravodajskom webe sme.sk zverejnila vyhlásenie, ktoré je adresované nemeckému spolumajiteľovi. Konateľovi Rhenische Post Johannesovi Werlemu pohrozili redaktori Sme výpoveďou, ak do vydavateľstva Petit Press cez agentúru SITA vstúpi skupina Penta. Vyhlásenie podpísalo vedenie redakcie a 60 jej pracovníkov.

„Penta nie je len podnikateľskou skupinou. Od kauzy Gorila je priamou súčasťou slovenskej politiky. A je v nej symbolom korupcie a snahy zneužívať svoj vplyv. Práve kauza Gorila je dôvodom myslieť si, že skupina Penta nemôže byť dobrým spoluvlastníkom slobodných médií,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Spis Gorila, na ktorý sa redakcia Sme vo svojom liste nemeckému akcionárovi odvoláva, mali v Sme k dispozícii už dva roky pred tým, ako sa objavil na internete, sami ho však nezverejnili. Redakcia neskôr vysvetľovala, že si nebola istá pravosťou spisu Gorila.

SITA a Penta ešte v stredu uviedli, že považujú za neprimerané hovoriť o ohrození slobody a že, naopak, garantujú všetkým pracovníkom redakcií vydavateľstva slobodnú novinársku tvorbu a právo na kritické vyjadrovanie akýchkoľvek postojov.

© Autorské práva vyhradené

218 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #kúpa #SME