Slovensko žiada zrýchliť stavbu novej diaľnice do Viedne

Slovensko žiada zrýchliť prípravu a výstavbu novej diaľnice do Viedne. Minister dopravy Ján Počiatek rokoval v utorok so svojim rakúskym rezortným kolegom Aloisom Stögerom o zrýchlení prípravy a výstavby diaľnice S8 v Rakúsku a jej spojení s plánovanou diaľnicou D4 na území SR.

14.10.2014 21:48
debata (15)

Ako informovalo ministerstvo dopravy, Rakúsko počíta s výstavbou tejto cesty až po roku 2023, pričom Bratislava ju bude súrne potrebovať už okolo roku 2020.

„Vzhľadom na dopravné zaťaženie v Bratislave je veľmi potrebné, aby sme intenzívne pracovali aj na druhom spojení Bratislavy a Viedne, ktoré odkloní tranzitnú dopravu z diaľnice D2 ešte pred vjazdom do nášho hlavného mesta,“ povedal po rokovaní minister Počiatek. Práve dobudovanie diaľnice S8 až po slovenské hranice a s tým súvisiacu diaľnicu D4 minimálne po križovatku s diaľnicou D2 je podľa neho projektom, ktorý dokáže splniť tento cieľ. Obaja ministri sa preto dohodli, že ešte v tomto roku zasadne pracovná skupina, ktorá bude intenzívne riešiť s tým súvisiace procesy.

„Dôležité je stanoviť vhodný hraničný prechod, ktorý by v maximálnej možnej miere vyhovoval aj náročným kritériám pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie,“ povedal minister Stöger. Prvým krokom pri realizácii tohto plánu bude zriadenie pracovnej skupiny a podpísanie memoranda o porozumení s cieľom urýchliť plánovanie a realizáciu projektov cestnej a železničnej infraštruktúry.

Obaja ministri sa zaoberali aj možnosťami ako zosúladiť spoločný postup pri budovaní vysokorýchlostného železničného spojenia medzi Viedňou a Bratislavou. Potrebné je totiž nastaviť ideálny model výstavby budúcej vysokorýchlostnej trasy Viedeň – Bratislava – Budapešť. „Významným impulzom pre zlepšenie vzájomnej železničnej dopravy bude aj elektrifikácia železničnej trate Bratislava – Marchegg – Viedeň. Cieľom nasledujúcich rokovaní bude zabezpečiť, aby si rakúska strana stanovila reálny a v blízkej dobe uskutočniteľný termín realizácie tohto projektu,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rakúsko #diaľnice