Ceny ropy pokračujú v prudkom páde

Svetové ceny ropy v utorok pokračovali v prepade, znížili sa približne o štyri percentá a zažili najhlbšiu stratu za viac ako dva roky.

15.10.2014 08:00
debata (42)

Trh oslabilo ďalšie zníženie odhadu svetového dopytu po rope v mesačnom výhľadu Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) a predpoveď rastu ťažby v USA.

Severomorská ropa Brent v závere dňa stratila 3,85 dolára na 85,04 USD za barel a predtým prvýkrát od roku 2010 zostúpila pod 85 dolárov. Americká ľahká ropa WTI skončila na 81,84 USD so stratou 3,90 dolára.

Pokles začal potom, čo IEA predpovedala, že svetový dopyt po rope porastie tento rok a budúci rok oveľa pomalšie, než sa doteraz predpokladalo. Agentúra tiež vyjadrila pochybnosti o ochote ropného kartelu OPEC obmedziť dodávky, a tak zastaviť pokles cien. Ak sa má dopyt po rope výraznejšie oživiť a ponuka oslabiť, vyžadovalo by to ďalší cenový pokles, uviedla agentúra.

Straty sa prehĺbili po tom, čo americký Úrad pre energetické informácie predpovedal, že ťažba ropy v hlavných bridlicových ložiskách v novembri vzrastie o viac než 100 000 barelov denne. Prudký rast ťažby bridlicovej ropy v USA najviac prispieva k vysokej ponuke na trhu, ktorá spolu so slabým dopytom zráža ceny už od začiatku leta.

Cena ropy Brent od júna klesla o približne 27 percent a je už hlboko pod hranicou 100 dolárov za barel. To zosilňuje dohady, že by OPEC mohol na novembrovom zasadnutí znížiť ťažbu.

Saudská Arábia ako kľúčový člen kartelu OPEC však nedávno dala najavo, že je ochotná prijať ceny ropy v rozmedzí 80 až 90 dolárov. Tiež kuvajtský minister ropného priemyslu v nedeľu vyhlásil, že OPEC zrejme na konci novembra ťažbu nezníži. Dokonca aj Irán, ktorý zvyčajne tlačí na znižovanie ťažby v záujme vyšších cien, dal dnes najavo, že sa s nižšími cenami dokáže vyrovnať.

Ak OPEC nezníži produkciu, komerčné zásoby ropy vo svete budú v prvej polovici budúceho roka rásť tempom dvoch miliónov barelov denne, povedal agentúre Reuters švajčiarsky analytik ropného trhu Olivier Jakob. Tento výhľad pritom nepočíta so zmiernením sankcií proti Iránu a predpokladá, že svetový dopyt výrazne oživí.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa