Reforma odvodov zvýši platy pre pol milióna ľudí

Finančná situácia väčšiny rodín sa na budúci rok zlepší na základe štátneho rozpočtu na rok 2015.

15.10.2014 12:30 , aktualizované: 20:00
debata (80)
zväčšiť
rozpočet 2015, graf

Rozpočet schválený v stredu vládou počíta s veľkou odvodovou reformou, ktorú pocíti pol milióna ľudí so mzdou do 480 eur za mesiac. Poklesnú im zdravotné odvody a zvýšia sa im platy. Najviac to pocítia ľudia s minimálnou mzdou, ktorá pôjde v čistom hore o 32 eur na 339 eur mesačne. Štát chce tak ľudí popri ponechaní dávok pre pôvodne nezamestnaných motivovať k práci.

Okrem toho bude štát dotovať ceny plynu, tie pôjdu ešte viac dole a vláda počíta aj s bezplatným cestovaním vo vlakoch pre študentov a dôchodcov. Seniorom vzrastú tiež vianočné príspevky. Štát zvýši platy pre učiteľov a lekárov. Zdroje chce vláda nájsť cez pokles únikov daní, neznižovaním dane z pridanej hodnoty, ale napríklad aj odložením rozširovania diaľnice z Bratislavy do Trnavy o odstavný pruh.

Zníženie odvodov štátna kasa pocíti

Zníženie zdravotných odvodov má štátnu kasu vyjsť na 141 miliónov eur. Aby to nepocítilo zdravotníctvo, zvýšia sa adekvátne platby za poistencov štátu. V rozpočte je aj rezerva 60 miliónov eur na nové dlhy nemocníc, ktoré však len vlani zvýšili svoje zadlženie o vyše 100 miliónov eur.

Napriek tomu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sľubuje pacientom zlepšenie starostlivosti. „Budeme mať priestor na dodržiavanie všetkých svojich záväzkov ku zdravotníckym pracovníkom. Pevne verím, že sa to následne premietne od nich k pacientom zvýšením kvality,“ uviedla.

V rezorte sa musia nájsť peniaze aj na rast minimálnych miezd. Napríklad nemocnice budú musieť mesačne zaplatiť na odvodoch o 75 eur viac v prípade, ak zamestnávajú zdravotnú sestru za minimálnu mzdu v šiestom tarifnom stupni, kde v budúcom roku príde k zvýšeniu mzdy zo 704 na 760 eur v hrubom. Asociácia 60 súkromných nemocníc odhaduje zvýšenie mzdových nákladov vo svojich zriadeniach na 19,8 milióna eur z dôvodu zvyšovania minimálnej mzdy a platov pre lekárov.

Deficit má klesnúť pod dve percentá

Vláda schválila rozpočet s deficitom 1,98 percenta hrubého domáceho produktu s tým, že po schválení odvodovej reformy v parlamente a odobrení rastu platov pre učiteľov a lekárov schodok stúpne asi na 2,3 percenta. EÚ v budúcom roku od Slovenska požaduje deficit na úrovni najviac 2,49 percenta, čím dáva vláde priestor na minutie ďalších 150 miliónov eur.

„Nechcel by som však ísť úplne na hranu a v rozpočte pre rok 2015 by som chcel mať určitú rezervu pre prípadné zhoršenie ekonomickej situácie,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Učitelia a lekári si polepšia

Minister školstva už učiteľom prisľúbil rast miezd o 5 percent a atestovaní lekári zas zo zákona nesmú mať v roku 2015 platy pod 2,3–násobku priemernej mzdy. Lekár s atestáciou tak v budúcom roku za mesiac zarobí najmenej 2 019 eur v hrubom.

Odbory však plánujú žiadať zvyšovanie platov aj pre všetkých 360–tisíc štátnych zamestnancov. V minulom roku im vyrokovali plošné zvýšenie platov o 16 eur za mesiac, ak by sa im rovnaký úspech podaril aj v tomto roku, štátny rozpočet by prišiel o ďalších 69 miliónov eur, čo by deficit zvýšilo až na 2,4 percenta HDP.

Na šesť pruhov sa hľadajú financie

Napätý rozpočet znamená, že práce na viacerých diaľničných úsekoch síce budú pokračovať, ale pravdepodobne sa nepodarí načas dostavať diaľnicu medzi Bratislavou a Trnavou na plnohodnotných šesť pruhov. Štátny rozpočet totiž nezobral do úvahy diaľničiarmi plánovaný 100–miliónový úver.

„Rozšírenie D1 medzi Bratislavou a Trnavou je rozdelené na dve etapy, a to Bratislava – Senec a Senec – Trnava. V súčasnosti máme zazmluvnené projekčné firmy, ktoré projektujú jednotlivé stupne dokumentácie tak, aby sme mohli mať všetku dokumentáciu pripravenú na vypísanie súťaže na zhotoviteľa v októbri 2015,“ povedal pre Pravdu pred časom Milan Gajdoš, šéf štátnej diaľničnej firmy. Ako podotkol, hoci budú mať k dispozícii projekt aj dokumentácie na vyhlásenie súťaže, ak nebudú mať peniaze, diaľnica sa rozširovať nebude.

Terajší návrh rozpočtu počíta s investíciami diaľničnej firmy do infraštruktúry z jej vlastných zdrojov vo výške 16,6 milióna eur, kým pôvodný návrh rátal s objemom vyšším ako 116 miliónov eur. Rokovania ministerstva financií a Národnej diaľničnej spoločnosti o podmienkach financovania 6–pruhovej diaľnice na budúci rok však stále prebiehajú.

„Na hlavné priority máme peniaze, ale rozpočet je živá vec, ktorá sa mení v čase. V princípe sme schopní vykryť všetky priority, ktoré máme. Určite by som si vedel predstaviť aj viac peňazí,“ uviedol minister dopravy Ján Počiatek.

Prečítajte si aj komentár Martina Kováčika Rozpočet: áno, ale.

Zdroje chýbajú rezortu dopravy aj v prípade dotácií na výstavbu a obnovu bytového fondu. Tento rok sa dotácie do nových bytov vyšplhali na takmer 28 miliónov eur. Neúspešné budú pravdepodobne aj obce žiadajúce rozmrazenie plánovaného prebytku vo výške 141,2 milióna eur. Ministerstvo financií im totiž ustúpilo pri zvyšovaní príjmov z podielových daní a ďalšie ústupky zatiaľ neplánuje.

Analytici sú opatrní

Analytici rozpočet hodnotia zatiaľ opatrne. „Odhad daňových príjmov v rozpočte vidíme reálne. Ostatné dáta z Európy a Nemecka však neboli príliš povzbudivé a neistota odhadov rastu na budúci rok sa tak zvyšuje,“ povedala Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

„Vláda síce plánuje znižovať deficit, no šetrením sa to nazvať nedá, pretože sa to deje cez zvyšovanie daní a príjmov a nie cez znižovanie výdavkov. Celkové príjmy verejných financií na budúci rok majú oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 vzrásť o 7,8 percenta,“ priblížil Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky.

Informácie z agentúry sme nahradili redakčým článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #HDP