Pokles cien na Slovensku potvrdila aj európska metodika

Spotrebiteľské ceny podľa európskej metodiky na medziročnej báze na Slovensku naďalej klesajú. V septembri boli nižšie o 0,1 %, čo znamenalo zmiernenie medziročného poklesu oproti augustu o 0,1 percentuálneho bodu.

16.10.2014 10:12
debata

Priemerná ročná miera inflácie dosiahla v septembri 2014 hodnotu 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní podľa harmonizovaného indexu Európskej únie ceny stúpli, keď boli v septembri oproti augustu vyššie o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Za medziročným poklesom spotrebiteľských cien stálo predovšetkým zlacňovanie potravín a dopravy. Ceny potravín a nealkoholických nápojov oproti septembru 2013 klesli o 1,5 % a ceny dopravy boli nižšie o 1,4 %. Klesli však aj ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,8 %, pôšt a telekomunikácií o 0,7 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,1 %. Na druhej strane zdraželo najmä vzdelávanie o 2,6 %, rozličné tovary a služby o 2,1 % a odevy a obuv o 1,5 %. O vyše percento rástli aj ceny v zdravotníctve a ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách zhodne o 1,1 %. Vyššie boli tiež ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,9 % a rekreácie a kultúry o 0,7 %.

V medzimesačnom porovnaní v septembri oproti augustu zdraželo najmä vzdelávanie o 1,2 %. Stúpli aj ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,5 %, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,4 %, odevov a obuvi o 0,3 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,2 % a napokon ceny pôšt a telekomunikácií stúpli o 0,1 %. Naopak najvýraznejší medzimesačný pokles vykázali ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,4 %. Znížili sa aj ceny potravín a nealkoholických nápojov a dopravy zhodne o 0,3 % a rekreácie a kultúry o 0,1 %. Bez zmeny oproti augustu zostali ceny v zdravotníctve.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia