Kto zaplatí pokutu za Telekom, nie je jasné

Brusel verdiktom o pokute 38,84 milióna eur pre Slovak Telekom vyvolal spor o to, kto sankciu zaplatí.

17.10.2014 12:00
debata (3)

Telekom dostal pokutu za to, že v rokoch 2005 až 2010 neumožnil konkurentom poskytovať na svojich vtedy unikátnych sieťach služby širokopásmového internetu.

Európska komisia zároveň informovala, že „Deutsche Telekom ako materská spoločnosť s rozhodným vplyvom je za konanie svojej dcérskej spoločnosti zodpovedný tiež a z tohto dôvodu je za pokutu uloženú Slovak Telekomu zodpovedný spoločne a nerozdielne.“

Nie je jasné, či to znamená, že Deutsche Telekom by ako 51-percentný akcionár nášho Telekomu mal teda zaplatiť polovicu pokuty, a teda 19,4 milióna eur. Podľa informácií Pravdy z komisie verdikt takúto možnosť dáva. Zároveň ale umožňuje, aby sa v prípade dohody všetkých strán prípadne našlo aj iné riešenie, a to také, že celá pokuta pripadne na náš Telekom. V takom prípade by na to viac doplatili slovenskí daňovníci, keďže štát má v Slovak Telekome 49 percent akcií. Po zaúčtovaní pokuty by klesol zisk spoločnosti, a teda aj prípadné vyplatené dividendy pre akcionárov.

Nezaradený poslanec a bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov vyzval vládu, aby trvala na tom, aby celú pokutu znášal výlučne Deutsche Telekom. Ten navyše už roky blokuje vyplácanie dividend, s tým, že prednosť majú investície. Ministerstvo hospodárstva to nekomentovalo, s tým, že zatiaľ im nebolo doručené rozhodnutie Európskej komisie o pokute.

Faktom je, že v spomínaných rokoch čelil Slovak Telekom veľkej kritike za to, že viazla konkurencia pri širokopásmovom internete. Kritizovaný bol aj Telekomunikačný úrad za zdĺhavú reguláciu sektora. Špekulovalo sa, či štát nemá tichú dohodu s Deutsche Telekom ešte z čias privatizácie z roku 2000, ktorá by dávala Nemcom čas na dominantné postavenie na trhu, aby sa im vrátila ich investícia. Neskôr voči Telekomu konal aj Protimonopolný úrad, ale jeho rozhodnutia o pokute za zneužívanie postavenia na trhu spoločnosť úspešne napadla na súdoch.

Brusel to teraz vidí inak ako naše súdy. "Konanie spoločnosti Slovak Telekom viedlo k poškodeniu spotrebiteľov a narúšalo hospodársku súťaž na trhu so širokopásmovým pripojením na Slovensku počas vyše piatich rokov. Slovak Telekom nielen odmietol poskytnúť uvoľnený prístup k svojmu účastníckemu vedeniu za spravodlivých podmienok, ale uplatňoval aj politiku stláčania marže, čím znemožnil alternatívnym prevádzkovateľom využívať jeho pôvodnú infraštruktúru pre telefónnu sieť, ak nechceli vykazovať stratu,“ tvrdí podpredseda Európskej komisie Joaquín Almunia, ktorý je zodpovedný za politiku hospodárskej súťaže.

Štátny Telekomunikačný úrad v júni 2005 nariadil Slovak Telekomu, aby poskytol prístup k účastníckemu vedeniu (káble, ktoré vedú z ústredne operátora priamo ku klientovi, pozn. red.) v rámci svojej pôvodnej telefónnej siete. Následne v auguste Slovak Telekom zverejnil podmienky, za akých by uvoľnený prístup k svojmu účastníckemu vedeniu umožnil alternatívnym prevádzkovateľom.

Podľa komisie však tieto podmienky boli také, aby sa prístup považoval za neakceptovateľný. Slovak Telekom mal totiž podľa komisárov neoprávnene zatajiť sieťové informácie nevyhnutné na uvoľnenie prístupu k účastníckemu vedeniu a jednostranne obmedziť rozsah svojej regulačnej povinnosti uvoľniť prístup.

Deutsche Telekom navyše dostal aj ďalšiu pokutu vo výške 31 miliónov eur za to, že podobne maril súťaž aj v Nemecku.

"Cieľom dodatočnej pokuty je zabezpečiť dostatočne odrádzajúci účinok a sankcionovať opakované zneužívanie dominantného postavenia,“ zdôvodňuje Európska komisia.

Slovak Telekom zatiaľ reagoval, že rozhodnutie Európskej komisie mu ešte nebolo doručené. V každom prípade upezpečil, že verdikt nebude mať negatívny vplyv na kvalitu ani cenu poskytovaných služieb.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Slovak Telekom #Deutsche Telekom